El preu de l'entrada general al MNAC durant el 2013 serà de 12 euros, dos més que l'any passat. Però, com a contraprestació obrirà gratis les tardes dels dissabtes. Amb aquesta mesura es vol equiparar el preu amb altres museus europeus i espanyols. Però també afrontar un any d'austeritat i caiguda pressupostària del museu. Al MNAC el 2013 també vindrà marcat per una nova tendència: la de coordinació amb l'altra gran museu d'art de la ciutat, el MACBA. BARTOMEU MARÍ, director del MACBA "totes les modalitats de coŀlaboració inclouran relacions en els programes de les exposicions, préstecs d'obres prioritaris entre els dos museus i també la coordinació d'adquisicions que es facin entre els dos museus tant d'artistes catalans com d'internacionals." El preu de l'entrada del MACBA s'apuja un euro i per tant ara en costa 9. Per a aquest museu el 2013 també serà un any de despesa més moderada tot i que asseguren que la qualitat de les exposicions no baixarà. Al MACBA aquest any podrem veure la mostra "Escrit al vent. Dibuixos de Lawrence Weiner", així com també la mirada fotogràfica de la invasió israeliana a Palestina de Ahlam Shibili.

Durant el 2013 el MNAC, el MACBA i el CaixaForum s’intercanviaran col·leccions i es coordinaran per una temporada d’ajustos pressupostàris.

El MNAC presentarà algunes exposicions temporals com “La batalla de Tetuan de Fortuny”, amb un especial dedicat a Salvador Dalí; també es podrà visitar “Tapies. Des de l’interior” i “Joan Colom”. A més, el museu passarà a ser gratuït totes les tardes dels dissabte, però incrementa el preu de l’entrada la resta dels dies. Concretament, passa de 10 a 12 euros.

Pel que fa els horaris d’obertura al públic, el MNAC, ha decidit adaptar-los a la estacionalitat i hàbits dels visitants, de manera que estarà obert fins a les 18 hores durant els mesos d’hivern i fins a les 20 hores a l’estiu.

En la temporada expositiva el MACBA ha programat la mostra “Escrit al vent. Dibuixos de Lawrence Weiner”, així com també la mirada fotogràfica de la invasió israeliana a Palestina de Ahlam Shibili “La casa fantasmal”.

Les propostes de la sala del CaixaForum són “Seduïts per l’art. Passat i present de la fotografia”, coproduïda per la National Gallery de Londres; “Georges Melis. La màgia del cinema”, coproduïda amb La Cinemathque Franaise, i “Japonismo. La fascinació per l’art japonès a finals del segle XIX”.