En pocs dies la xarxa s'ha omplert de videos de jugadors de 'Pokémon go' que expliquen la seves primeres experiències jugant-hi per la ciutat. Els personatges apareixen a tot tipus de llocs, per exemple en edificis emblemàtics de la ciutat com la Casa Batlló, que fins i tot ha aprofitat per anunciar-ho a les xarxes. Això ha fet que s'hi acostessin diversos jugadors. CRISTIAN ALCARAZ "El primer que veus quan obres el joc és una recreació en mapa de la ciutat on et trobes, et localitza per GPS i a partir d'aquí vas caminant per tota la cituat, i en qualsevol moment et pot sortir un pokémon. Fer clic a sobre, et fa un zoom i aquí sí que et fa servir la realitat augmentada per capturar-los has de llançar les voles i intentar capturar-los." CRISTIAN ALCARAZ "El que estan aconseguint revolucionar és un nou tipus de joc amb el mòbil introduint la realitat augmentada." De personatges de Pokémon n'hi ha doncs per tot arreu però seguir-los pot arribar a ser perillós, per això la Guàrdia Urbana fa aquestes recomanacions." A través de les xarxes socials el cos policial alerta els pares que vigilin els seus fills quan hi juguin, perquè el fet de no parar de mirar la pantalla fa distreure els jugadors del que està passant al carrer. Els Pokémons han arribat, fins i tot, a BTV. Aquest matí n'ha aparegut un personatge en un plató de la ràdio.

‘Pokémon go’ transforma l’usuari en un entrenador Pokémon, els personatges que en el popular videojoc de Nintendo es dediquen a caçar aquestes criatures. El canvi substancial és que si en el videojoc es recorria un món imaginari, l’aplicació utilitza la realitat augmentada per col·locar pokémons als carrers i edificis reals.

El gran nombre de gent que ja es preveia que hi tindria accés ha obligat a llançar-lo al mercat de manera esglaonada. De moment, el videojoc només està disponible als Estats Units, Austràlia, Nova Zelanda i aquest dimecres s’ha llançat a Alemanya.

Tot i això, el furor que ha generat el joc ha fet que usuaris d’arreu del món se les hagin empescat per poder descarregar l’aplicació en països on encara no s’ha llançat oficialment. L’interès que ha generat ‘Pokémon Go’ en els pocs dies que fa que està al mercat ha queda reflectit en el cercador de Google.

Les claus de l’èxit

En pocs dies, l’aplicació ja s’ha convertit en la més descarregada, tant en dispositius Android com Apple, i ha superat en nombre d’usuaris actius xarxes socials amb tanta trajectòria com Twitter o Instagram. A més, el valor de la companyia japonesa Nintendo ha pujat 9.000 milions d’euros a borsa. El professor d’estudis d’informàtica, multimèdia i telecomunicacions de la UOC Carles Garrigues ha afirmat en una entrevista a Barcelona FM que la viralitat ha estat un factor clau en la febre pel ‘Pokémon go’. Garrigues ha apuntat que les claus de l’èxit del joc són la realitat augmentada, el fet que els usuaris hagin de sortir al carrer per jugar-hi i la trajectòria de més d’una dècada del videojoc de Nintendo.

Inconvenients (o perills) de ‘Pokémon go’

Carles Garrigues ha assenyalat, també, un dels inconvenients de l’aplicació, consumeix ràpidament la bateria dels telèfons intel·ligents ja que requereix la connexió amb el GPS mentre s’està caçant pokémons i utilitza la càmera. L’altre aspecte negatiu que s’està observant és que el fet que els jugadors busquin aquests personatges pels carrers pot produir distraccions perilloses, com ha alertat en un tuit la Guàrdia Urbana.