El projecte de Llei d’Economia Sostenible ha estat aprovat pel Congrés sense incloure-hi l’esmena que promovia el grup socialista per accelerar la lluita contra la pirateria. Al llarg del dia, els diputats del PSOE han esmerçat tots els esforços negociadors possibles per sumar el suport d’algun altre partit i fer que la disposició coneguda com “llei Sinde” tirés endavant. El grup d’ERC-IU-ICV estava descartat perquè des del principi han estat contraris no només a la disposició sobre les decàrregues sinó a tota la llei. Avui el PNB ha estat el primer a trencar la negociació, així que els socialistes han concentrat tota l’atenció sobre CiU. El diputat nacionalista Josep Sánchez-Llibre ha exigit al PSOE que, a canvi de la “llei Sinde”, acceptés el gruix de les 200 esmenes que havia presentat el seu grup al conjunt de la llei, en temes que van des de l’energia nuclear fins a la fiscalitat de l’habitatge. No hi ha hagut acord amb CiU, malgrat el diàleg obert durant tot el dia, que ha obligat a ajornar la votació fins passades les 22 h.

Intent d’acord amb el PP

A última hora, el PSOE ha intentat arribar a un acord sobre la “llei Sinde” amb el PP, que ha posat com a condició que qualsevol accés a les dades dels proveïdors d’Internet (amb l’objectiu de tancar o bloquejar l’accés a un web) fos ordenat sempre per un jutge. No era això el que pretenia el projecte de la ministra González-Sinde: tot el procés per tancar un web que faciliti la descàrrega de continguts protegits pels drets d’autor hauria de ser tramitat per una Comissió de Propietat Intel·lectual depenent del Ministeri de Cultura i, només en l’última fase, un jutge de l’Audiència Nacional hi donaria el vistiplau.

Per tot això, i sense gaire marge de temps ja per a la negociació, tampoc hi ha hagut acord avui amb el PP. La Llei d’Economia Sostenible ha superat el primer tràmit parlamentari sense incloure cap disposició amb mecanismes contra els webs de descàrregues. La ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha dit aquesta nit que es tractava d’una irresponsabilitat per part dels grups polítics. Tanmateix, la disposició té encara una nova oportunitat d’introduir-se en el text de la llei, durant el debat al Senat que tindrà lloc a partir del 18 de gener. Sánchez-Llibre ja ha anunciat que allà CiU tornarà a presentar les 200 esmenes que li han rebutjat al Congrés, així que si el PSOE vol encara hi haurà marge de negociació.

Debat més viu que mai

Els internautes entenen que tancar webs sense una investigació judicial prèvia atempta contra el dret fonamental a la llibertat d’expressió. Per això aquests dies han organitzat tot un seguit de protestes, l’objectiu primer de les quals era atiar el debat públic sobre la “llei Sinde”.

Els diputats socialistes van optar per debatre aquestes disposicions a la Comissió d’Economia, sense passar pel plenari del Congrés. Apel·laven a la “capacitat legislativa plena” de les comissions de la cambra, una via que normalment només es fa servir per a mesures de tràmit o que compten amb el consens de tots els grups. No ha estat el cas de les disposicions conegudes com a “llei Sinde”, que finalment no han rebut el suport de cap grup parlamentari llevat del socialista.