El debat sobre si les operadores de telecomunicacions poden filtrar o no les dades que circulen per Internet s’ha reactivat avui amb el manifest per una xarxa neutral que ha publicat Enrique Dans al seu blog. El professor d’IESE convida tothom a reproduir i difondre el text, que s’ha escampat ràpidament per blogs i xarxes socials.

El manifest reclama que Internet segueixi sent una xarxa neutra, és a dir, que permeti la transmissió lliure de tota mena de dades entre tots els seus nodes. Això ha estat així des dels inicis de la xarxa, però ara que el vídeo i l’intercanvi de grans volums de dades requereix un major creixement de les infraestructures de telecomunicacions, les operadores reclamen poder finaçar-les facturant de forma diferenciada els diferents usos d’Internet. Els defensors de la neutralitat de la xarxa argumenten que això suposaria un fre al lliure desenvolupament de noves aplicacions i serveis per part de tothom: en funció dels seus interessos comercials, les operadores de telecomunicacions s’erigirien en “duanes” del tràfic de dades que circulen per Internet.

Per evitar-ho, el manifest exigeix que la neutralitat de la xarxa sigui reconeguda i regulada per llei. Hi ha projectes en marxa per fer-ho tant a escala europea com estatal. Xile va ser el primer país del món a proclamar una llei així. Fa dues setmanes, el PP va presentar al Senat una moció que la resta de grups polítics van refusar per una qüestió de forma. Tots estan d’acord que la lliure circulació de dades per Internet s’ha de garantir per llei, però regular-la comportarà segurament algunes limitacions en què el consens pot no ser fàcil d’aconseguir. Les operadores de telecomunicacions, embarcades en una guerra amb empreses com Google per redefinir els models de negoci a Internet, intentaran condicionar al màxim el reconeixement de la neutralitat de la xarxa.

Cada dia, dins el programa ‘Connexió Barcelona’, et mostrem un blog, producte o servei web d’interès per a la gent de Barcelona. Per llegir una altra d’aquestes ressenyes, fes clic aquí.