Google News

Ha començat el compte enrere perquè Google News (Google Notícies) torni a Espanya després de 7 anys de silenci. La modificació de la llei de propietat intel·lectual per part del Govern espanyol ha donat llum verda a la recuperació d’aquest servei. Segons ha anunciat el gegant tecnològic, la tornada del servei de notícies de Google es preveu per a principis del 2022.

Una oportunitat per als lectors i mitjans de comunicació

El retorn de Google News amplia una mica més el ventall de serveis de l’empresa tecnològica i suposarà la recuperació d’una eina que, segons Google, “és essencial per combatre la desinformació“, gràcies als enllaços a notícies i les informacions actualitzades de fonts acreditades que ofereix, assegura en un comunicat, als lectors.

Per als mitjans, aquest servei també és una oportunitat. En aquest cas, per guanyar seguidors i usuaris a les seves pàgines web. “Google Notícies ajuda els mitjans a convertir els lectors en subscriptors i, per tant, fa créixer els seus ingressos”, afirma en el mateix comunicat publicat aquest dimecres al seu blog.

El tancament de Google Notícies a Espanya

Espanya era l’únic país de la Unió Europea en el qual Google Notícies havia deixat de funcionar. Va desaparèixer el 2014 com a conseqüència d’un cànon imposat pel Govern espanyol, aleshores encapçalat per Mariano Rajoy, que obligava Google (i la resta d’agregadors de notícies) a pagar als editors un cànon per mostrar fragments de les notícies, encara que els mitjans no volguessin rebre res a canvi. Google, aleshores, es va negar a pagar-ho i va decidir tancar el seu servei de notícies. Ara, amb la nova normativa a la mà, Google podrà negociar amb cada mitjà quina remuneració reben per difondre els seus continguts.