(ACN) Un equip internacional d’investigadors han descobert que el contaminant formaldehid, una substància especialment concentrada en productes de la construcció, la fabricació de mobles, la indústria tèxtil i alguns productes capil·lars, interfereix en la programació de les cèl·lules. L’estudi amplia els coneixements sobre la substància, que està associada a un major risc de desenvolupar càncer, degeneració hepàtica per fetge gras i asma. La recerca, dirigida pel doctor Christopher J. Chang, de la Universitat de Berkeley i amb participació catalana, s’ha centrat a investigar els efectes d’altes concentracions en l’organisme.

Arriba a l’organisme a través de la respiració

El cap del grup de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, Lucas Pontel, i el director de la institució, Manel Esteller, col·laboradors de l’estudi, han assenyalat que el formaldehid no només representa un important perill mediambiental per trobar-se sovint en fums contaminats, sinó que també pot generar-se dins l’organisme a través del metabolisme de substàncies alimentàries comunes, com l’edulcorant aspartam. Aquest contaminant entra al cos a través de la respiració principalment i, com que es dissol bé en un medi aquós, acaba arribant a totes les cèl·lules del nostre cos.

Concretament, s’ha demostrat que l’exposició al formaldehid indueix una reducció del contingut de SAM i provoca la pèrdua de metilació de les histones, proteïnes que empaqueten el nostre ADN i controlen la funció de milers de gens.

Les autoritats sanitàries internacionals ja n’estan restringint l’ús

Malgrat que les autoritats sanitàries internacionals estan restringint al màxim l’ús del contaminant, encara existeixen àmbits laborals en els quals s’utilitza en alts nivells, com ara en la fabricació de resines, la producció de plàstic, les foses industrials i la indústria cosmètica. A més, també s’origina durant la combustió de la gasolina dels automòbils i en el fum del tabac. L’estudi s’ha publicat a la revista ‘Science’.