Clickug es va començar a gestar l’any 2011, quan els tres ideòlegs de l’aplicació, encapçalats per Christian Castresana, van recórrer a l’empara de Barcelona Activa per tirar endavant el projecte. De fet, Castresana assegura que “Barcelona Activa ha tingut un paper clau des del principi” i, a més, assegura que “dóna prestigi, perquè és una de les incubadores d’empreses amb més renom a Europa”.

El web Clickug manté la funció bàsica dels escurçadors d’adreces tradicionals, com Ves.cat o Bit.ly, que transformen les URL en combinacions curtes de caràcters, però té el valor afegit de permetre personalitzar aquesta transformació de manera que l’adreça escurçada estigui formada per paraules amb sentit. A més, Clickug permet veure dades com el nombre i l’origen dels clicks que han rebut els enllaços creats, la procedència i els dispositius des dels quals s’hi accedeix.

Funcionament

Els usuaris que vulguin fer servir Clickug s’han de registrar gratuïtament al web, per poder fer el seguiment dels seus enllaços més tard, o bé entrar-hi des d’un compte de Twitter o Facebook. Una vegada registrats, només s’ha de copiar l’enllaç que es vol escurçar, triar una paraula clau i personalitzar l’enllaç amb una altra paraula o frase de més de 14 caràcters. Si es vol escurçar la URL d’una entrada d’un blog que parli de l’activitat esportiva a la Verneda, per exemple, podrem convertir la URL en http://esport.wf/alBarridelaVerneda, i compartir aquesta nova adreça a qualsevol plataforma.

 

Podem accedir també a crear un enllaç curt, sense mínim de caràcters, si triem només el domini genèric d’entre els 2.000 que proposa Clickug. Per escurçar un enllaç que parli del Saló del Còmic, per exemple, podríem fer servir la fórmula http://comic.wf/9aaAgV.

Les opcions de pagament de Clickug permeten ampliar les opcions de monitorització de l’activitat que generen els enllaços creats per l’usuari, i generar noves URL completament personalitzades sense mínim de caràcters, a més d’altres funcionalitats específiques.

Aquesta plataforma, dirigida per un grup de sis persones de diverses nacionalitats establertes a Barcelona, està disponible en català, castellà i anglès, tot i que està previst que s’ampliï l’oferta de llengües disponibles, així com la millora d’algunes funcions.