L’ús de telèfons mòbils i tauletes s’estén cada cop més ràpid entre els més petits de la casa. Una enquesta sobre equipaments i ús de les TIC a les llars de totes les comunitats autònomes de l’estat ha posat sobre la taula unes dades que fan reflexionar sobre l’edat d’iniciació dels joves a aquests aparells. Aquesta enquesta s’engloba en l’estudi que ha dut a terme l’Institut de Tecnologia de la Comunicació (INTESCO).

La majoria de menors aconsegueixen el primer mòbil entre els 10 i els 12 anys (als 13 anys, en el cas dels telèfons intel·ligents). I el percentatge arriba al 64% entre els adolescents d’entre 10 i 15 anys. De fet, és la generació dels 15 anys la que més augmenta en l’ús d’aquests aparells. El 90% de nois de 15 anys ja ténen telèfon propi i d’aquests, el 94% tenen un telèfon intel·ligent amb accés a Internet.

Una dada alarmant que s’extreu de l’estudi, que ha analitzat a fons Jaume Montané, tècnic de l’empresa de noves tecnologies Grup Monsan, és que el 38% dels nens de dos anys utilitzen dispositius mòbils per jugar o veure vídeos. Durant el 2011 la mitjana de temps que aquests bebès utilitzaven aquests aparells era de cinc minuts diaris, però segons les últimes dades aquesta xifra ja est troba en els 15 minuts diaris.

Això facilita una altra dada que dóna lloc a la reflexió, i és que el 72% dels nens de vuit anys ja tenen una relació molt directa amb els “smartphones” i tauletes dels seus progenitors.