Barcelona té una llum especial, o això és el que ha volgut esbrinar el grup audiovisual MondrianLab. ÀGATA OLIVELLA, guionista i realitzadora "Més enllà d'entendre si Barcelona té una llum amb la qual se la pugui definir hi ha tot un món increïble al darrere de la llum des de moltes disciplines i perspectives diferents." Per això han entrevistat professionals d'àmbits com la ciència, l'art o la filosofia per parlar de la llum a la nostra ciutat. El resultat és un reportatge que ja es pot consultar a través d'Internet. El format, conegut com a "webdoc", és innovador. Es tracta d'un documental en línia amb diferents vídeos, textos, àudios i galeries fotogràfiques. ÀGATA OLIVELLA, guionista i relaitzadora "Cada usuari pot tenir una lectura davant del mateix 'webdoc', perquè hi ha molts continguts i tu tens una navegació lliure per aquests continguts. Tu pots triar, què és el que més t'interessa, què és el que vols veure en aquell moment i en quin ordre. Parlem de noves maneres de narrar." De fet, el "webdoc" permet afegir material contínuament, de manera que és un projecte viu que també inclou les xarxes socials per conrear el debat. Ara tot just acaba de començar.

El projecte audiovisual, anomenat ‘Barcelona llum de sal‘ consisteix en diferents entrevistes fetes a professionals d’àmbits molt diversos, com científics, interioristes, urbanistes, filòsofs o dissenyadors que reflexionen sobre les característiques de la llum que hi ha a Barcelona, i la interacció amb l’entorn i amb les persones.

El format de tota la informació que han recollit és el que s’anomena “webdoc”. Els usuaris han de navegar per un web on hi ha material en forma de vídeo, àudios o fotografies, entre d’altres. De fet, el grup Mondrian Lab, els autors d’aquest reportatge, tot just han engegat el projecte. L’Àgata Olivella, guionista i realitzadora de ‘Barcelona llum de sal‘, reconeix els avantatges d’aquest format, que “a més d’innovar en la presentació de la informació de manera no lineal, permet als usuaris triar quina informació volen veure i en quin ordre.”

El “webdoc”, però, no està acabat. De fet, aquest nou format permet anar afegint-hi nous continguts, que segons Olivella fan del projecte “un ens viu” que es pot anar actualitzant i generant debat.