El centre d’investigació Tecnalia ha presentat aquest dimarts, a l’edifici Media-TIC, a Barcelona, quatre dels ginys que estan a punt de comercialitzar-se, que preveuen millorar la qualitat de vida de les persones grans o malaltes.

Es preveu que el 2020 el 30% de la població europea tindrà més de 60 anys, en contrast dels 17% actual. És evident, doncs, que l’oportunitat de negoci és un reclam per a moltes empreses dedicades a les noves tecnologies.

El primer invent destacat és un ratolí d’ordenador per a persones sense mobilitat al braç o a la mà. L’Institut Guttmann ha col·laborat amb Tecnalia en el desenvolupament d’aquest robot que està pensat per rehabilitar pacients d’ictus a través de videojocs. El ratolí permet fer uns exercicis electrònics adaptats per a aquest tipus d’afectats.

Segons Javi González, director d’R+D de Tecnalia, es preveu que quest aparell es pugui comercialitzar a partir de l’any vinent. Actualment, ja hi ha alguns prototips en hospitals de Vitòria i Belgrad.

El cinturó per rehabilitar i prevenir lumbàlgies també es comercialitzarà durant els primers mesos de 2014. A més de facilitar una postura adequada per als músculs lumbars, el cinturó conté uns sensors que emeten petites descàrregues elèctriques quan la persona que el duu adopta una postura inadequada.

Les dades queden gravades a una memòria que conté a l’interior i serveixen perquè el metge en faci una valoració.

El material tèxtil intel·ligent Varstiff permet infinitat d’usos per molts tipus d’indústries, però l’empresa Janus Developments el comercialitzarà pensant en la millora de la qualitat de vida de la gent gran i malalts. Permet adaptar qualsevol forma, gràcies al fet que és molt modelable. Un cop col·locat a sobre de la persona que ha de ser immobilitzada, pot assolir la duresa d’una escaiola. González preveu que aquest invent es trobi al mercat també durant el 2014.

 

El quart enginy que s’ha presentat serveix per facilitar el moviment d’alguns músculs de persones que tenen paràlisis. L’aparell envia descàrregues elèctriques que permeten l’estimulació funcional del múscul concret que ha seleccionat el metge per a la rehabilitació del pacient. Amb aquest invent s’evita la fatiga del pacient i, segons González, encara no se’n preveu la comercialització immediata.