Aquests veïns del turó de la Font de la Guatlla fa més de 4 dècades que viuen amb el neguit de pensar que les seves cases podrien anar a terra en qualsevol moment. Estaven afectades per un pla urbanístic que havia de convertir els terrenys en zona verda, però l'Ajuntament ha fet marxa enrere i ha anunciat que en canviarà la qualificació per declarar la zona habitatge protegit. Emiliano Duch veí “M'he tret un pes de sobre. Han passat 42 anys molt dolents. Molt dolents perquè cada vegada que venia un Ajuntament nou, que hi havia una votació a l'Ajuntament, pensàvem a veure qui vindrà. És molt trist” L'afectació urbanística havia comportat una degradació de la zona. Els veïns asseguren que des que es va aprovar el PERI no tenien permís d'obres per reformar els habitatges i que l'espai públic està completament abandonat. Amb aquesta mesura, però, esperen que la imatge del turó comenci a millorar. Alex Casero Associació Salvem el Turó “Ara és perfectament visible on comença la línia que delimita el PERI, només caminar pel carrer es veu que els carrers són de ciment, que és algo que a Barcelona no passa actualment. Entenem que la desafectacció ha de venir de la mà d'un ambiciós pla per convertir aquest barri en una part més de la ciutat” Després d'aquest anunci, el pas següent que ha de fer l'Ajuntament és redactar un nou pla urbanístic. Segons el consistori, el document també reservarà 450 metres quadrats per a la construcció d'habitatges públic nous i 700 per a equipaments.
La paralització del PERI del Turó de la Font de la Guatlla ha fet que els veïns de la zona respirin una mica més tranquils. Fa 42 anys que conviuen amb el neguit que els enderroquin la casa i amb la impossibilitat de fer-hi reformes perquè l’afectació no els permetia obtenir els permisos d’obres. Però aquestes no eren les úniques conseqüències del pla urbanístic. El veïnat també havia de veure com la barriada es degradava dia a dia per la manca d’inversió per part del consistori.
Millorar el barri
Tot i que els veïns celebren la notícia, ho fan amb prudència perquè segons assegura el portaveu de l’Associació Salvem el Turó, Àlex Casero, encara s’ha d’aprovar la modificació del PGM
i s’ha de fer amb celeritat per tenir-la abans que acabi el mandat. A més, demana a l’Ajuntament que rehabiliti la zona. “Ara és perfectament visible on comença la línia que delimita el PERI, només caminar pel carrer es veu que els carrers són de ciment, que és quelcom que a Barcelona no passa actualment. Entenem que la desafectació ha de venir a través d’un pla ambiciós per convertir aquest barri en una part més de la ciutat“, assegura.
De zona verda a habitatge
Per fer efectiva la desafectació de la quarantena d’habitatges que queden al turó, l’Ajuntament haurà d’aprovar un MPGM, que canvii la qualificació dels terrenys de zona verda a habitatge protegit amb dret a tanteig i retracte per part del consistori. A més, també té previst reservar 450 metres quadrats de sòl per fer habitatge protegit de nova construcció i 700 d’equipaments.