Aquest és el primer ramadà que els fidels musulmans de la Bordeta celebren al nou local del Centre Cultural Islàmic de Sants. Inaugurat fa unes setmanes, té una superfície de 500 metres quadrats i ha permès deixar enrere els problemes d’espai que hi havia a l’oratori anterior, situat al camí de la Cadena.

És el primer cop que els musulmans de la Bordeta celebren el mes sagrat al nou local situat al carrer de Súria. Té una superfície de 500 metres quadrats distribuïts entre un espai per a l’oració i diverses aules per impartir classes d’àrab i de religió. La millora de les instal·lacions ha fet augmentar el número de fidels, especialment els divendres. El dia sagrat pels musulmans es poden arribar a aplegar fins a 300 persones per fer l’oració.

Des que es va inaugurar la nova mesquita, els gestors del Centre Cultural Islàmic de Sants van presentar l’espai com un lloc obert a tot el veïnat. Per aconseguir-ho han proposat celebrar algun consell de barri a les seves instal·lacions. A més, per tal de garantir la convivència amb els veïns, especialment ara que s’aplega més gent per orar, des del centre s’han pres algunes mesures. “No volem que la gent pensi que això és així tot l’any. Sobretot intentem controlar el soroll, que la gent no es pari a la vorera perquè és un carrer estret o que els nens juguin a la plaça fins a l’última hora de la nit”, assegura Mhamed Abdelouahed.

Una llarga trajectòria al barri

Fa 38 anys que aquesta comunitat musulmana està al barri de la Bordeta. Fins ara tenien un espai de culte al camí de la Cadena, però era massa petit per donar cabuda a tots els fidels que anaven a resar i molts dies ho havien de fer al carrer. A més, la mesquita estava afectada pel Pla urbanístic de Can Batlló i durant aquest 2018 havia d’anar a terra. Això va obligar a la comunitat musulmana a buscar un altre local. Les negociacions amb l’Ajuntament perquè els facilités un nou espai no van tirar endavant i finalment la compra del local va córrer a càrrec de la comunitat musulmana.