La María va ser escollida Miss Roquetes mentre ballava, gairebé sense adonar-se que hi havia un concurs. “Era festa major, feien un ball a l’envelat i vam anar a ballar -recorda Miss Roquetes 1953-. Llavors un amic del meu pare em va dir: ‘T’he posat un número’. I em van triar a mi“. La sorpresa va ser tanta per a aquella noia de 19 anys que ni tan sols tenia un vestit preparat, i per sort una veïna li’n va deixar un de negre. “No és gaire habitual que una miss vesteixi de negre, però era el vestit que em van deixar. No tenia cap vestit llarg”, afegeix. Amb aquest vestit es va fer les fotografies oficials en un estudi fotogràfic.

Recerca al Facebook

Fa uns dies, va penjar aquestes fotografies al Facebook amb la intenció de buscar i retrobar-se amb amistats de la joventut. Quan es va casar, la María va marxar de les Roquetes (el nom que aleshores englobava Verdum, part de la Prosperitat i les Roquetes actuals) i va perdre la pista de les persones conegudes.

Aquella banda de miss podria haver estat l’inici d’una carrera per a María Navarro, que va rebre ofertes per convertir-se en model i actriu. “Acabada de casar em van venir a buscar per si volia ser hostessa a la fira de mostres. Aleshores hi havia un director de cinema que es deia Rovira Veleta, i va venir a veure si volia fer la pel·lícula que es feia a la mostra. Però el meu marit no em va deixar. ‘No, ni hablar’, era molt clàssic. Tampoc no em va deixar fer una sessió de fotografies”.

“La meva neta té sort de seguir estudiant als 18”

Les coses van canviar una mica “quan els meus fills es van fer grans i em vaig alliberar una mica. Ara em vaig a pintar i a fer coses i llavors ho va acceptar ell, també”, recorda ara, reflexionant sobre com han canviat les coses per a les dones. “Vaig començar a treballar amb 13 anys, ara la meva neta té la sort de seguir estudiant amb 18”. També en el món de la bellesa. “Llavors potser miraven més el físic, em penso, eh. A mi m’agrada més ara que diuen: ‘Mira aquesta pubilla que ha estudiat això, fa això’. La bellesa passa, l’altre queda”.

Una família molt popular

María Navarro no va ser coneguda només pel seu títol de miss. El seu pare era molt popular al barri per les activitats en les quals participava a la parròquia de Santa Engràcia. També va ser un dels fundadors de l’Ideal d’en Clavé, una de les entitats culturals més antigues de Nou Barris. I bona part de la família té una vessant artística. La María, a banda de participar en diversos anuncis  -“un dels quals a Finlàndia”-, ha trobat en les aquarel·les la seva passió artística. Fa 45 anys que pinta i viatja tot sovint per participar en trobades i conferències d’arreu d’Espanya i Europa.