El llibre ‘Aquí tens un trosset d’història…’ neix d’un projecte d’aula de quart de primària. A partir de diverses qüestions, els estudiants es van interessar sobre la història del seu entorn i, per això, van entrevistar algunes àvies d’alumnes del centre que van treballar a la Fabra i Coats. De la història, les famílies van fer una il·lustració per elaborar el llibre.

L’altre llibre, ‘Arpilleres de Can Fabra’ s’inspira en l’elaboració d’arpilleres que es van generar en el taller d’art i que tenen l’objectiu d’encabir la costura i relacionar-la amb el treball que es feia a la fàbrica. El treball es va dur a terme entre 125 alumnes, de tercer i quart de primària, que van cosir 125 arpilleres amb l’ajut de les arpilleres del Congrés i els Indians. Aquestes arpilleres s’han transformat en quatre murals que s’han donat a l’escola perquè es puguin penjar.

Participació de les entitats del barri

En aquest projecte comunitari hi han intervingut diferents entitats i col·lectius del barri. El grup Arpilleres del Congrés i els Indians els han ajudat a fer les arpilleres, mentre que l’associació Amics de la Fabra i Coats els han explicat la història i vivències de la fàbrica. De la seva banda, la cooperativa d’art La Fundició, que forma part del projecte Cohabitar del Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats, ha permès l’edició gràfica i impressió dels dos llibres. Entre tots dos llibres s’han editat un total de 300 exemplars. La intenció de l’escola és poder oferir-lo a biblioteques i altres equipaments perquè coneguin la tasca feta i el passat de Sant Andreu.