L’Escola Can Fabra va realitzar durant el curs 2016-2017 dos projectes educatius que s’han convertit en dos llibres. ‘Aquí tens un trosset d’història…’ és un llibre il·lustrat sobre el passat de la fàbrica de filatures Fabra i Coats i ‘Arpilleres de Can Fabra’ mostra tot el procés d’elaborar una arpillera. Dues iniciatives perquè els escolars coneguin millor l’entorn en el qual s’ubica el centre.

El llibre ‘Aquí tens un trosset d’història…’ neix d’un projecte d’aula de quart de primària. A partir de diverses qüestions, els estudiants es van interessar sobre la història del seu entorn i, per això, van entrevistar algunes àvies d’alumnes del centre que van treballar a la Fabra i Coats. De la història, les famílies van fer una il·lustració per elaborar el llibre.

L’altre llibre, ‘Arpilleres de Can Fabra’ s’inspira en l’elaboració d’arpilleres que es van generar en el taller d’art i que tenen l’objectiu d’encabir la costura i relacionar-la amb el treball que es feia a la fàbrica. El treball es va dur a terme entre 125 alumnes, de tercer i quart de primària, que van cosir 125 arpilleres amb l’ajut de les arpilleres del Congrés i els Indians. Aquestes arpilleres s’han transformat en quatre murals que s’han donat a l’escola perquè es puguin penjar.

Participació de les entitats del barri

En aquest projecte comunitari hi han intervingut diferents entitats i col·lectius del barri. El grup Arpilleres del Congrés i els Indians els han ajudat a fer les arpilleres, mentre que l’associació Amics de la Fabra i Coats els han explicat la història i vivències de la fàbrica. De la seva banda, la cooperativa d’art La Fundició, que forma part del projecte Cohabitar del Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats, ha permès l’edició gràfica i impressió dels dos llibres. Entre tots dos llibres s’han editat un total de 300 exemplars. La intenció de l’escola és poder oferir-lo a biblioteques i altres equipaments perquè coneguin la tasca feta i el passat de Sant Andreu.