L’exposició “Sant Andreu de Palomar, un repàs històric al poble” és un recull de panells explicatius amb imatges i mapes on es pot veure la història d’aquest poble. Des del Sant Andreu més rural, passant per la resistència durant la Guerra Civil, fins als moviments socials i les lluites veïnals de mitjan segle XX. Es tracta d’una mirada crítica i reivindicativa respecte a l’annexió que es va produir el 20 d’abril del 1897 quan la reina regent, Maria Cristina, i el ministre de Governació, Fernando Cos Gayón, van signar perquè Gràcia, Sant Martí de Provençals, Sant Gervasi de Cassoles, Sants, les Corts i Sant Andreu perdessin la seva independència.

L’exposició, comissariada per membres de la Comissió 20 d’Abril, vol mostrar el context que es va viure a Sant Andreu de Palomar els anys previs i posteriors a l’annexió. Després de la signatura del 20 d’abril del 1897 es van organitzar diverses manifestacions com a mostra de rebuig. El sentiment de poble de Sant Andreu és, encara avui en dia, molt present entre els andreuencs.

Xavier Gómez, membre de la Comissió 20 d’Abril, assegura que l’annexió va ser forçada i el seu objectiu és recordar i fer difusió de com es va viure aquest fet a Sant Andreu. A més, l’entitat organitza accions històriques periòdicament, com l’auca que va realitzar Ramon Cuéllar el 2009 i que també es pot veure en aquesta mostra. Al web http://www.sant-andreu.com/ es pot consultar història i recursos relacionats amb el barri.

L’exposició es podrà visitar fins al 30 d’abril al casal de barri l’Ateneu l’Harmonia, ubicat al recinte de la Fabra i Coats.