Aquest any la bèstia més vella de la ciutat, el Drac de Gràcia, celebra 35 anys. És un drac reptant i molt realista, a diferència d’altres bèsties de foc més mitològiques. Amb motiu de l’aniversari, La Violeta de Gràcia acull una exposició en què es poden veure diferents vestimentes de la colla de foc, com per exemple la que es va fer especialment per als Jocs Olímpics.

El Drac de Gràcia va ser trobat l’any 1981 per un agrupament escolta a l’Artesà, ara conegut com a Centre Artesà Tradicionàrius (CAT). Aquest no és l’únic fet curiós que envolta els primers anys d’història d’aquesta bèstia, la més antiga de la ciutat. Aquell any s’havia fet un concurs públic per fer el drac, però finalment el guanyador no el va construir. Els membres de la colla expliquen que va ser confeccionat per Domingo Umbert a l’obrador de El Ingenio i no se sap per què va quedar un temps oblidat al CAT. L’any 1992 es va constituir la colla del Drac de Gràcia i va fer la seva primera sortida oficial amb motiu de la Festa Major de la Vila. És per això que se’n celebra enguany el 35è aniversari.

La campana Marieta, un símbol del Drac de Gràcia

El drac té quatre punts de foc, s’aixeca per davant i darrere, i la colla, que està formada per una trentena de persones, fa unes 20 sortides a l’any. Hi ha una tradició lligada a les sortides d’aquesta bèstia de foc des del seu inici. Es tracta de la campana Marieta, que s’anomena com la del campanar de Gràcia i que sona ben fort abans que el drac tregui foc per la boca.

Amb motiu de l’aniversari, la colla del Drac de Gràcia ha organitzat una exposició a La Violeta, que recull aquests 35 anys d’història. S’hi poden veure fotografies de quan el drac va ser trobat, l’any 1981, o de quan la colla va anar a Marsella, una de les sortides més importants per al Drac de Gràcia. També la vestimenta que es va fer especialment per a la participació en els Jocs Olímpics de Barcelona o una samarreta que recorda que havien tingut una penya motorista.

El drac vell i el drac nou

Per a aquells que no coneguin la història del Drac de Gràcia, en l’exposició també podran descobrir que des de fa uns anys la bèstia que surt de manera habitual no és el drac de 120 kg construït l’any 1981. Es tracta d’una rèplica més lleugera feta el 2004 per Dolors Sans. De fet són coneguts com el drac vell i el drac nou i en ocasions especials surten junts a cremar i ballar.

Com a cloenda de la celebració dels 35 anys, s’ha organitzat per al 4 de novembre la primera passejada de bèsties de la Vila de Gràcia, en què en participaran 35 de diferents i d’arreu de Catalunya.