La Júlia Peraire era una noia de classe treballadora de Sant Martí de Provençals que venia flors i loteria a la plaça de Catalunya. El dia que va conèixer Ramon Casas, la vida de tots dos va canviar de manera decisiva.

Model i parella de Casas

Cap al 1905, Casas va conèixer una jove de 18 anys, de procedència modesta, que a partir de llavors li va fer de model i amb la qual va establir l’única relació sentimental estable que se li coneix i amb la qual va acabar casant-se en 1922. Una relació que els cercles artístics i de la burgesia no acceptava per la procedència humil de Peraire i la diferència d’edat entre ells; Casas era 22 anys més gran.

‘La Sargantain’

‘La Sargantain’ és una pintura a l’oli realitzada per Ramon Casas el 1907 a Barcelona i que actualment s’exposa a la col·lecció del Cercle del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. És sens dubte la pintura més sensual de tota la seva trajectòria artística. A través dels retrats de la Júlia, es pot conèixer l’evolució pictòrica de Casas. El nom del quadre ‘La Sargantain’ (‘La sergenta’) va ser posat pel cercle d’amics que estaven enfadats perquè Casas ja no es relacionava amb ells, després de conèixer la Júlia.

La figura de Peraire va estar oblidada i rebutjada pels cercles artístics de l’època i no va rebre el reconeixement que altres muses d’artistes van tenir.

Ho va explicar Isabel Coll, professora d’història de l’art, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.