A les places de Gràcia es passarà d’un total de 225 taules autoritzades a 218. Són set taules menys entre totes les places, ja que algunes perden taules i d’altres en guanyen i la plaça del Diamant es quedarà amb les vuittaules actuals. Les que en perden són la plaça de la Virreina, on hi haurà 30 taules, sis menys que actualment.
El mateix passarà a la plaça de la Vila de Gràcia, que amb sis taules menys es quedarà amb 48, i la de la Revolució, que en perdrà cinc i es quedarà amb 30. L’associació de professionals de bars i restaurants del barri de Gràcia assegura que aquesta reducció perjudica els negocis i el barri, ja que asseguren que es veuran abocats a apujar els preus. Carles Angosto, de l’entitat i del Bar Virreina, ho explica: “Això representarà un augment de preus i menys feina, nosaltres el que demanàvem és estudiar cas per cas, que la gent que incompleixi la normativa o que faci alguna cosa que realment causi molèsties als veïns que s’ataqui concretament, clar, això és un càstig, tarifa plana per a tothom”.
Per contra, la plaça del Sol tindrà un total de 60 taules, dues més que ara. La de Rovira i Trias passarà de 24 a 30 taules i la del Nord en tindrà dues més i en sumarà 12. A més del nombre de taules, les terrasses es reordenaran per facilitar el pas i ús dels veïns de l’espai públic. També es preveu en l’ordenança l’homogeneïtzació dels elements que configuren les terrasses, com els para-sols, les taules i les cadires o la prohibició de les estufes. Pels restauradors, aquestes mesures suposen una inversió econòmica, menys comoditats per als clients i una pèrdua d’identitat pròpia. Carme Morales, de l’associació de professionals de bars i restaurants del barri de Gràcia i de La Cerveseria, a la plaça de la Revolució, explica les dificultats d’aquesta regulació, ja que considera que “és dur, fins ara hem tingut estufes, paravents, hem tingut sistemes amb què el client estava bé fora al carrer, però ara reducció i a més simplificació dels elements”.
Pel districte de Gràcia aquesta ordenació singular s’ha fet a través de processos participatius i l’objectiu és reordenar i adaptar l’espai públic i el privat i repensar la distribució dels diferents elements. Robert Soro, conseller del districte de Gràcia, creu que s’ha buscat una millor convivència, ja que “la gent fa molt ús de l’espai públic, per sort, i és una cosa que no s’ha de quedar bloquejada per aquesta activitat privada, per això creiem que el resultat és un bon equilibri dels dos fets”.
Ara, hi haurà un temps perquè els restauradors puguin adaptar-se a la nova normativa, tot i que asseguren que seguiran pressionant perquè no s’apliqui tal com s’ha aprovat.