Eusebi Cortés va néixer a Bot, tot i que l’esperit emprenedor el va portar a Barcelona. Primer es va dedicar a l’alimentació, però de seguida va veure una oportunitat en el món del motor. La seva aventura agosarada la va muntar al carrer de Nàpols, 124, al Fort Pienc. Era Eucort, una fàbrica automobilística pionera a Barcelona.

Primer cotxe 100 % català

El 1945 va muntar una societat limitada i en només un any ja va fer quatre prototips, que va presentar a la Fira de Mostres del juny del 1946. Eucort va fabricar el primer automòbil 100 % català que va circular per les carreteres de la postguerra franquista, però l’empresa no va prosperar perquè aleshores no hi havia una classe mitjana que pogués pagar les 60.000 pessetes que valia el turisme. A més a més, no va tenir el suport de l’Institut Nacional d’Indústria. Els experts asseguren que mai no es va posar al costat d’Eucort, probablement perquè no tenia una cadena de muntatge mecanitzada i no podia garantir la producció.

L’empresa va haver de presentar concurs de creditors el 1953, però Eusebi Cortés va seguir perseguint somnis en camps tan diversos com la metal·lúrgia o el cinema. Ara l’Arxiu del Fort Pienc ha impulsat una exposició sobre Eucort que es pot veure al Centre Cívic Fort Pienc fins al 21 de juny.