Els joves tenen un món interior i busquen com plasmar-lo. Per això, molts ja escriuen petites històries i són lectors àvids. Al Laboratori de Lletres, el periodista i escriptor Àlex Hinojo els ajuda a “posar fil a l’agulla” explicant-los, per exemple, com crear uns bons personatges, com construir una trama i els elements que ha de tenir, o com dosificar la informació.

 

L’estructura és l’eix fonamental de qualsevol narració, i un dels reptes més importants per als autors novells és aconseguir un bon esquelet en què tot hi tingui un lloc. Al Ferran Soler, que té 12 anys, el que més li agrada d’escriure és poder organitzar les idees que li venen al cap, ficar-les en un paper i poder explicar una història ajuntant totes les idees.

Es tracta de no deixar escapar cap bona pensada i que tot lligui. Cadascú té les seves estratègies. La Sara Valls, de 16 anys, explica que prefereix escriure al matí perquè està més concentrada, i tot i que escriu a l’ordinador, diu que sempre porta una llibreta al damunt per si se li acut una idea al metro o al carrer.

En aquests tallers, l’escriptura passa de ser una activitat solitària a ser un treball en equip. Els futurs narradors hi troben una veu pròpia, independentment del gènere que triïn, sigui d’aventures, negre, fantàstic o introspectiu.