Un dels actes del bicentenari més valorats pels graciencs ha estat el mural de la façana de la seu del districte. Ara, ja no hi és, però durant aquest cap de setmana es farà un mapatge de Toni Mira, de 12 minuts, amb l’esperit del bicentenari. A més, es recuperaran els concerts dels Sirex i els Mustangs que s’havia d’haver fet a l’agost, però es van anul·lar per l’atemptat de la Rambla. També s’estrenarà l’espectacle ‘És festa major’, en homenatge a La Trinca.

Mural commemoratiu

El bicentenari s’acomiadarà diumenge amb la presentació del Cartell de la Festa Major de Gràcia 2018. Tot i això, encara quedaran dues accions pendents: editar un llibre, que recollirà articles dels conferenciants que han fet xerrades durant aquest any, i com que no es va poder acordar aixecar una escultura commemorativa, s’està treballant amb una altra idea. La presidenta la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, explica que “estem treballant de cara a un mural amb el districte que ens fa molta il·lusió i que està en les últimes fases, esperem sortir-nos-en, perquè ja sabeu que tots els temes de paisatge urbà tenen el seu tempo, el seu ritme i la seva normativa i són complicats, a vegades”.

Homenatge a la construcció del barri

Durant aquest any de celebració s’han fet més de 130 activitats culturals entre el mes de maig i l’agost amb la participació d’una cinquantena d’entitats i amb més de 120.000 persones que han passat per l’envelat dels Jardinets de Gràcia durant quatre mesos. La recuperació de l’envelat va ser una de les accions importants de la festa, ja que es recuperava un patrimoni social que segueix viu. Pel regidor de Gràcia, Eloi Badia, “fer aquest bicentenari crec que d’alguna manera ha fet un petit homenatge a què han sigut 200 anys de construcció de barri, de construcció d’espai públic, de construcció de cohesió social”.

Ara l’envelat està instal·lat a Sant Pere de Torelló, on es fan activitats i des de la festa major asseguren que estan molt satisfets que tingui vida i no hagi quedat tancat en un magatzem. L’envelat va acollir exposicions, presentacions de llibres i conferències i el bicentenari va permetre intercanvis com les Enramades de Sallent o les Catifes Florals. També, es va recuperar el guarnit del carrer Gran de Gràcia amb la participació de les escoles del districte i centres de disseny. L’any dels 200 anys ha acabat amb el Premi Nacional de Cultura.