WILD WILD COUNTRY

La sèrie s’ha convertit en un veritable fenomen de masses. I no és per menys: mentre la mires, no pots evitar pensar que s’ho estan inventant tot, però si fas una mica de recerca t’adones que no només és real, sinó que és un cas que té profundes connotacions a l’Amèrica actual. “Wild Wild Country” recrea la història real d’un guru i els seus seguidors que es van establir en una zona desèrtica d’Oregon durant els anys 80, i analitza l’impacte que va tenir no només a la comunitat, sinó a la resta del país. La sèrie, que està formada per sis episodis, ens mostra com el cas va acabar convertint-se en un escàndol a nivell nacional, i també l’estil de vida que portaven els membres de la secta. El més sorprenent de la sèrie, a banda que no la pots deixar de mirar, és la ingent quantitat d’imatges d’arxiu i entrevistes de què disposa, oferint-se una mirada molt precisa de tot el que va passar i els seus protagonistes.

THE JINX

Podem dir que si mires aquesta sèrie acabes essent testimoni de la conclusió del cas de Robert Durst, un home que va començar essent investigat per la desaparició de la seva dona i va acabar acusat de l’assassinat de dues persones més. “The Jinx” és el pare i la mare de l’afició actual per l’anomenat “True Crime”, aquest estil de documental que es basa en successos reals, i sovint absolutament al·lucinants, i les seves respectives investigacions. Un dels secrets del seu èxit és que a l’espectador li fa la sensació d’estar rebent informació inèdita, i que descobreix moltes coses del cas mentre mira la sèrie. És a dir, que d’alguna manera el gènere et torna un investigador més, per això són tan addictives.

MAKING A MURDERER

“Making a Murderer” deu gran part del seu ressò a que sap explicar amb tots els matisos possibles la figura de Steven Avery, un home que va passar 18 anys a presó per violació i intent assassinat i que l’any 2003 va ser exonerat gràcies a una prova d’ADN. El 2005, però va ser detingut de nou i condemnat per l’assassinat d’una fotògrafa. La sèrie repassa la vida d’Avery amb una precisió que arriba a colpir, i fins i tot repassa altres casos criminals que afecten membres de la seva família. D’aquesta manera, no només és un retrat del sistema judicial i dels seus encerts i mancances, sinó d’una radiografia del mal i de com es manifesta socialment. Normalment, aquestes sèries només duren una temporada, perquè al capdavall se centren en casos tancats, però “Making a murderer” tindrà una segona entrega i molta expectativa per saber què explica.

THE KEEPERS

Una sèrie centrada en un crim de fa 50 anys. I més concretament la mort en estranyes circumstàncies d’una monja que va exercir de mestra i que va deixar una forta petjada en la seva comunitat. “The Keepers” és tant una reconstrucció de la investigació, amb el descobriment de pistes que en el seu moment es van ocultar a les autoritats, com una crítica molt àcida a l’hermetisme de l’església en casos com aquests. De fet, quan acabes de veure els seus set episodis, el que et crida més l’atenció és com parla sense pèls a la llengua de la influència religiosa a les institucions de Baltimore, i la necessitat d’una major transparència. És una sèrie documental excel•lent que mereix molta més atenció de la que està tenint.

WORMWOOD

“Wormwood” és un altre cas de joia que mereix ser descoberta. Explica la història d’un científic que treballava pel Govern nord-americà que va morir el 1953 en caure per la finestra d’un edifici de Manhattan. En primer moment, la versió oficial assenyalava que es tractava d’un suïcidi. Però als anys 70, la desclassificació d’uns documents de la CIA posaven al descobert que l’home treballava per a l’Agència, i que havia estat participant en uns experiments amb LSD. La sèrie es basa en les declaracions del fill del científic, que porta molts anys en una dolorosa lluita judicial per saber la veritat, i també veiem el que suposadament va passar de veritat amb actors i actrius recreant els personatges reals. Al final, del que tracta aquesta sèrie és de la guerra bruta als Estats Units i del dany irreparable que ha provocat en famílies com aquesta.

EVIL GENIUS

La història comença quan un repartidor de pizzes es va presentar a un banc de Pennsylvania amb un collar explosiu. Deia que l’havien obligat a assaltar al banc i, mentre la policia el retenia després de l’atracament, l’artefacte va explotar. Quan el cas es va començar a investigar, tots els indicis apuntaven a una estranya conspiració que tenia com a epicentre Marjorie, una dona amb problemes mentals que tenia un do gairebé sobrenatural per manipular el seu entorn. De debò, tot el que en pugui explicar es quedarà curt: és una sèrie extraordinària no només perquè explica un dels casos més macabres i imprevisibles de l’Amèrica actual, sinó perquè els seus creadors fan una gran feina convertint-la en un thriller tan suggestiu com inquietant.

FIVE CAME BACK

La sèrie tracta el paper de grans cineastes durant la Segona Guerra Mundial. En concret de William Wyler, Frank Capra, George Stevens, John Huston i John Ford, cinc autèntics mestres que van decidir aportar el seu granet de sorra al conflicte deixant testimoni filmat de la Guerra i rodant pel·lícules que ajudaven a conscienciar la població. És una sèrie documental d’esperit molt didàctic, que reflexiona sobre el paper de la imatge en temps difícils, i sobretot mostra com grans noms del Hollywood clàssic van saber entendre el compromís social inherent a la seva feina. Cada cineasta és explicat per un director actual, Steven Spielberg, Guillermo del Toro, Paul Greengrass, Lawrence Kasdan i Francis Ford Coppola, i la veu en off va a càrrec de ni més ni menys que Meryl Streep. S’ha de veure, a més, perquè algunes imatges que ensenya són inèdites i realment espectaculars.

THE TOYS THAT MADE US

Una sèrie sobre les joguines de la nostra infantesa. Sobre les grans marques, sobre les rareses, sobre l’esperit col•leccionista de tota una generació, però també sobre com algunes joguines acaben definint qui ets i qui seràs. Cada episodi correspon a un univers concret, com “Star Wars” o la Barbie. És una meravella que t’acaba recordant com eres de petit, però que també elabora una divertida paràbola sobre els gustos populars. Aquest mateix any s’ha d’estrenar la segona part de la primera temporada, que inclourà capítols dedicats a Lego, Transformers o Star Trek.

AQUÍ PODEU VEURE LA SECCIÓ DEL PEP PRIETO SOBRE LES SÈRIES DOCUMENTALS:

PEP PRIETO SÈRIES DOCUMENTALS