Un acord entre el districte de Ciutat Vella i l’Ateneu preveu cedir provisionalment a l’entitat un local situat al carrer de la Reina Amàlia. Això permetrà a l’associació, referent de la lluita obrera i sindical, tornar al Raval. Van haver de marxar el 1939 quan les tropes franquistes van clausurar la seva seu del carrer del Carme. Des de llavors, han estat en diversos locals, l’últim en un espai cedit per la Biblioteca Arús.

L’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona tornarà al Raval  en poc més d’un any. És el que estableix un acord al qual han arribat l’entitat i el districte de Ciutat Vella per cedir un espai a l’associació. La regidora del districte, Gala Pin, explica que l’entitat “ocuparà provisionalment, tres anys renovables, l’espai de Reina Amàlia 38. És l’espai que ara mateix està nu, no té absolutament res, o sigui no té ni l’arrebossat de les parets i el que hem fet és treballar amb ells durant uns mesos per a l’adequació d’aquest espai.”

Fora del barri des del 1939

Aquest local provisional permetrà a l’Ateneu tornar al Raval, d’on va marxar quan les tropes franquistes van clausurar la seva seu del carrer del Carme l’any 1939. Des que l’Ateneu va resorgir el 1977, sempre ha reivindicat un local al barri on va néixer. Per a Manel Aixa, membre de l’Ateneu, l’acord “representa com aquell que diu, sempre nosaltres ho hem reivindicat com una devolució de la ciutat de Barcelona al patrimoni que va ser inacautar el 39 per les tropes franquistes. Si va sortir d’allí, ha d’arrelar allí”.

Tot i que l’activitat de l’Ateneu es traslladarà al nou espai, la memòria de l’entitat, conservada en prestatgeries i passadissos plens de diaris, cartells i llibres, continuarà als locals cedits per la Biblioteca Arús a l’Eixample. Aquí es mantindrà fins que l’Ateneu torni a tenir una seu definitiva al Raval.