L’exposició s’ha creat dins d’un projecte de recuperació de la memòria col·lectiva. Després d’investigar en el fons arxivístic propi i d’altres de veïns i entitats, la Comissió de Memòria ha triat tota una sèrie de fotografies que han considerat emblemàtiques. “Hem fet tot un relat de l’evolució, des de la destrucció col·lectiva de la planta asfàltica per part dels veïns, que veien en perill la seva salut, fins als projectes actuals”, explica Kike Tudela, un dels membres del projecte de recuperació de la memòria de l’Ateneu.

“Hem triat fotografies no gaire conegudes, que mostren moments importants, com les jornades per salvar Collserola, els espectacles de l’Ateneu ambulant pels barris mentre es feien les obres de condicionament de les naus… i també, per exemple, el desè Circ d’Hivern, ‘Rodó’, que va obtenir el Premi Nacional de Circ i va ser un gran reconeixement”, afegeix. L’exposició es focalitza, sobretot, en la vinculació estreta entre el barri i la comunitat de l’Ateneu.

“L’Ateneu ha estat molt important per al territori. Ha participat en la creació de la coordinadora cultural, la Cultura Va de Festa, la Coordinadora d’Entitats i l’Associació de Veïns de Nou Barris”, recorda Aurora Álvarez, “Yoyi”, de la gestora de l’Ateneu Bidó de 9 Barris. “Vam pensar que podíem fer l’exposició a la marquesina de la via Júlia, com ja es va fer l’any passat amb les fotografies de Kim Manresa. El que més importa no és l’edifici de l’ateneu, sinó el que hi ha i es fa a l’interior. És com una forma de vincular el projecte amb el territori”, explica.

L’exposició “40 anys d’Ateneu” romandrà durant tres mesos a la via Júlia i és el primer pas per a la gran exposició que s’està preparant per a finals d’any. “Continuem investigant, entrevistant testimonis per descobrir més sobre la història de l’Ateneu, i tenim encara molta feina per fer”, reconeix Tudela. A més, també s’està treballant en la creació d’un llibre sobre els 40 anys, juntament amb el MUHBA (Museu d’Història de la Ciutat), que veurà la llum el desembre. En paral·lel, l’Ateneu Popular 9 Barris ha creat un blog en el qual s’expliquen capítols de la història i es mostren fotografies emblemàtiques de la trajectòria d’aquest projecte autogestionat.