La fundació Rezero està implantant a Barcelona un projecte pilot anomenat Take away retornable. Dues responsables de l’entitat, Anna Peña i Jenny Berengueres, han especificat al betevé directe en què consisteix. De moment, hi ha nou establiments de restauració de la ciutat adherits al projecte. Berengueres explica que si es consumeix en un d’aquests nou locals “et donen l’opció de consumir les begudes o el menjar per emportar en un got o envàs reutilitzable i retornable“. Un cop l’envàs es retorna a un dels establiments, “el recipient es renta, s’higienitza i es torna a utilitzar”.

Les dades indiquen que a la Unió Europea es fan servir 2.025 milions d’envasos d’un sol ús cada any només en el sector del menjar per emportar i generen més de 20.000 tones de residus anuals. Els envasos del projecte Take away retornable “es poden reutilitzar entre 100 i 400 vegades segons els càlculs i això compensa amb escreix els envasos d’un sol ús”, assenyala Rezero.