Barcelona és referent internacional en turisme ornitològic per la quantitat d’aus que es poden observar durant tot l’any. L’Ajuntament té identificades 83 espècies d’ocells que viuen a Barcelona, però arriben a 200 si es compten les espècies que hi passen a causa de la migració.

Els ornitòlegs Sergi Sales i Marc Anton expliquen en el betevé directe que “hi ha tipus d’aus mediterrànies que tenen molt interès pels ornitòlegs de països del nord d’Europa i aquí és molt fàcil observar-les”. Tots dos coincideixen que “Barcelona és una zona d’ocells i que només esperant el bus ja se’n pot veure una bona varietat”.

No donar de menjar els coloms

Els dos ornitòlegs s’han referit als inconvenients que poden provocar alguns ocells, com els gavians o els coloms. Marc Anton indica que “els coloms provoquen molèsties per brutícia i s’han convertit en una espècie domèstica. Si no els donessim de menjar, no hi haurien tants i la població es podria controlar”.

Respecte als gavians, Sergi Sales apunta que “és culpa nostra aquest canvi. Abans els gavians emigraven fora de la ciutat i ara s’han acostumat a menjar de la nostra alimentació en abocadors a cel obert, on troben restes orgànics”.

Marc Anton precisa el principal perill que troba un ocell a la ciutat de Barcelona: “Els vidres de les façanes que reflecteixen el cel són una trampa per als ocells, ja que xoquen contra el vidre i poden acabar morint”. Les cinc espècies més observades en el conjunt d’espais metropolitans el 2022 van ser les següents: el tallarol capnegre (Curruca melanocephala), la garsa alablanca (Urocissa xantholaema), el pit-roig (Erithacus rubecula), el gavià argentat (Larus michahellis) i el tudó (Columba palumbus).