El càncer és la principal causa de mort a Catalunya. Aquests dies se celebra la Setmana Catalana de la prevenció del càncer, organitzada per la Federació Catalana Entitats contra el Càncer (FECEC) i el metge de família i col·laborador del betevé directe Jordi Mestres ha explicat al programa els hàbits recomanables per prevenir aquesta malaltia.

Segons Mestres, podem fer moltes coses en el nostre dia a dia per minimitzar els riscos de patir una malaltia oncològica i assegura que aproximadament la meitat dels càncers es podrien evitar només seguint aquestes 12 mesures:

  • No fumeu, evitant qualsevol forma de tabac: en pipa, tabac d’enrotllar, vàpers, etc. El tabac és el rei dels tòxics, tot i que està normalitzat i és legal. Encara que l’envelliment és la principal causa per desenvolupar càncer, el tabac augmenta 12 vegades el risc de tenir càncer de pulmó.
  • Genereu espais lliures de fum del tabac, això inclou fer-ho a casa, per tant, cal protegir al no fumador, sobretot si són menors d’edat.
  • Reduïu el consum de qualsevol mena d’alcohol.
  • Mantingueu un pes saludable, eviteu l’excés de pes.
  • Eviteu una vida sedentària, feu exercici de forma regular cada dia.
  • Mantingueu una dieta equilibrada i saludable.
  • Vigileu amb la radiació solar, sobretot en els nens petits. Per tant, insistiu molt en la protecció solar quan estigueu exposats al sol i vigileu molt amb la llum artificial.
  • Protegiu-vos davant els tòxics ambientals. La Comissió Europea ho focalitza molt en entorns laborals, sobretot en aquelles feines on hi ha un contacte estret amb substàncies amb capacitat cancerígena. Cal seguir sempre les mesures de protecció establertes.
  • Vigileu els nivells elevats de radiació natural. Per exemple, el radó és un gas amb propietats radioactives i és potencialment cancerigen. Pot estar present en alguns materials de pedra utilitzats per a la construcció com el granit o la pissarra. Per això, és recomanable ventilar la casa uns 10 minuts al dia.
  • En relació amb la salut de la dona, vigileu amb la teràpia hormonal substitutiva. Aquesta teràpia es fa, per exemple, per controlar les molèsties produïdes durant la menopausa. Cal que s’individualitzi aquest tipus de tractaments i fomenteu sempre que sigui possible la lactància materna.
  • Assegureu-vos de portar el calendari vacunal al dia. Sobretot per a l’hepatitis B (responsable de càncer de fetge) i la vacuna del virus del papil·loma humà en nenes i nens (relacionada amb el càncer de cèrvix en la dona).
  • Participeu en els programes de detecció del càncer. En el nostre entorn en tenim tres: càncer de còlon, mama i cèrvix o coll uterí.

Què és el càncer?

El càncer és una malaltia que es desenvolupa quan un grup de cèl·lules tenen un comportament anòmal: creixen de forma descontrolada i envaeixen els teixits del voltant. Es produeix una alteració en com l’ADN de la cèl·lula s’expressa i com es farà la divisió cel·lular, i la forma en què es formen i es multipliquen aquestes cèl·lules causa el càncer.

Les cèl·lules del nostre cos estan en constant divisió i renovació i cada dia hi ha situacions que afecten aquesta divisió, el que passa que de forma natural el nostre cos és capaç de resoldre-ho. Per exemple, les cèl·lules dels intestins es renoven de dos a quatre dies per complet i les del pulmó cada vuit dies.