Els nous mòduls provisionals per ampliar el CAP la Sagrera han entrat en funcionament aquest dimecres. Aquesta instal·lació provisional s’ha ubicat al carrer de Berenguer de Palou, a uns 200 metres de distància del centre d’atenció sanitària. Té 422 metres quadrats i ha permès guanyar 10 consultes. Es tracta del primer equipament mèdic de Barcelona que s’ha construït amb mòduls i s’ha fet amb un sistema innovador que permet crear espais més diàfans i lluminosos, ja que per dins no tenen gairebé cap columna.
Comença l’activitat amb atenció pediàtrica
El primer servei que s’ha traslladat als mòduls d’ampliació és el pediàtric, amb sis consultes. Properament també està previst que hi hagi l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i l’atenció del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ). L’espai també incorpora una sala polivalent amb capacitat per a 25 persones que servirà per realitzar sessions clíniques per als professionals, així com les sessions grupals d’atenció comunitària a la població. Les obres d’ampliació van començar el setembre de l’any passat i han suposat una inversió de 1.252.530 euros.
Des del centre s’han mostrat molt satisfets, perquè guanyen espai, llum i una millora estètica. Gustavo Losada, director del CAP la Sagrera, ha explicat: “Són uns mòduls que necessitàvem per poder ampliar el servei, donar més franja horària d’atenció i, sobretot, dotar-nos de més professionals ja que el barri està tenint un creixement de la població important amb les noves construccions”. A més, ha afegit, les instal·lacions també permeten augmentar l’activitat comunitària, que fins ara tenien en diferents zones del barri. Actualment el centre d’atenció primària atén una població de 36.000 persones.
Els veïns demanen que no s’oblidi l’edifici definitiu
Tot i que aquest dimecres han entrat en funcionament els mòduls que permeten ampliar el CAP, des de l’associació de veïns del barri i la plataforma Salvem el CAP la Sagrera han recordat que no s’ha d’oblidar la construcció del CAP definitiu al solar municipal del passatge dels Bofarull. Antonio Ibáñez, membre de les dues entitats, ha lamentat que l’ampliació arriba tard, ja que fa vuit anys que es demana i que no és una satisfacció plena perquè es troben en una situació provisional. Tot i això, vol pensar que les coses es faran bé i que s’està pensant en el futur i en les noves necessitats, ja que el barri està incrementant en nombre de veïns d’una manera tremenda i en breu hi aniran a viure 5.000 persones més.
La cessió del terreny per poder construir el CAP definitiu es va fer el desembre del 2023 i el traspàs oficial s’ha fet aquest estiu. Està previst que el nou equipament es comenci a construir la segon meitat del 2025 i que es posi en funcionament el 2028. Segons Salut, el pla funcional ja està enllestit i el pas següent és la licitació del projecte, que es farà a finals d’aquest any. La inversió serà de 9,1 milions d’euros.