Són atrevits i apassionats de l’adrenalina i, sobretot, de les altures. Provenen d’arreu i tots són escaladors o practiquen parkour i han vingut a Barcelona per pujar sense cap mena de protecció de seguretat al capdamunt d’alguns dels edificis més alts de la ciutat. La Torre Glòries, la Sagrada Família, l’Hotel Arts, l’Hotel Meliá Sky i l’estàtua de Colom són alguns dels cims que han assolit de manera il·legal.

Torre Glòries

La Torre Glòries és, amb 144 metres d’alçària, un dels edificis més escalats sense cap mena de dubte, o com a mínim és la façana on s’han registrat més vídeos d’aquest tipus d’ascensos. Un dels habituals en aquest edifici és Alain Robert, l’anomenat Spider-Man francès, que als 61 anys ja l’ha pujat en quatre ocasions. També hi han pujat altres escaladors i fins i tot una parella va escalar la torre vestida amb els colors d’Ucraïna en ple conflicte amb Rússia.

Hotel Meliá Sky

Un dels altres edificis predilectes de Robert a la nostra ciutat és l’Hotel Meliá Sky. El francès ja ha escalat en dues ocasions els 115 metres i les 29 plantes d’aquest edifici, situat a la Diagonal.

Edifici Antares

Situat a tocar del Fòrum, aquest edifici de pisos de luxe i 104 metres d’alçària va ser escalat per l’anglès practicant de parkour Ally Low el 2018 quan tot just estava en construcció. Aquest jove, de 26 anys i que llavors en tenia 21, va passejar-se tranquil·lament per la cornisa de l’edifici.

Sagrada Família

Low va aprofitar el mateix viatge del 2018 i va escalar amb els seus amics la Sagrada Família i els seus 138 metres. Hi van entrar de nit i evitant la seguretat del temple. En només nou minuts van aconseguir escalar la nau central i finalment van aconseguir escapolir-se dels vigilants i de la policia.

Hotel Arts

L’últim gran edifici que va pujar Low va ser el més alt de Barcelona, l’Hotel Arts. Acompanyat de nou, va accedir al cim situat, als 154 metres, i va fer-hi bivac. Qui també va triar l’edifici per escalar-lo va ser un altre practicant del parkour, l’alemany Jason Paul. El 2013 va ascendir uns quants pisos de l’Arts per caçar-hi pokémons amb el seu telèfon mòbil.

Monument de Colom

D’escalades també n’hi ha hagut de reivindicatives, com la del 28 d’abril del 2019 al monument de Colom. Dos activistes de Greenpeace van pujar fins al cim i van desplegar-hi una pancarta amb el lema “Urgència climàtica: pensa, vota, actua” durant la jornada de reflexió de les eleccions generals d’aquell any. L’objectiu dels ecologistes era denunciar la “indiferència dels polítics” respecte al canvi climàtic durant la campanya.

Multes d’entre 100 i 600 euros

Escalar edificis sense permís és il·legal i és un delicte tipificat en la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana 4/2015. El punt 14 de l’article 37 explicita que es tractarà d’una infracció lleu “l’escalada d’edificis o monuments sense autorització quan hi hagi un risc cert que s’ocasionin danys a les persones o als béns”. Es tracta d’una sanció administrativa que comporta una multa d’entre 100 i 600 euros. En cas que hi hagués agreujants podria augmentar l’import econòmic i fins i tot tipificar-se com a delicte penal.