Són places dures, molt transitades, que serveixen de punt de connexió però en cap cas són llocs amables per estar-s’hi. La places de Catalunya, Universitat i Ildefons Cerdà sovint entren a les travesses d’indrets de Barcelona on caldria fer una repensada. També la plaça d’Urquinaona, el punt des d’on neix la via Laietana, però que no s’ha inclòs en la reforma d’aquesta avinguda: “Fa molts anys que espera un projecte que l’arregli. Diuen que ‘A la plaça, t’emplaces’, doncs hauríem de trobar la manera no només de passar-hi, sinó d’emplaçar-nos-hi“, ha apuntat l’arquitecte Josep Bohigas al ‘bàsics’.

Mòdol: “Urquinaona és una plaça bastant novaiorquesa”

En la mateixa línia, Sandra Bestraten, arquitecta i presidenta de la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, considera que ara és el moment de tirar endavant un projecte per reordenar la plaça: “Hem de veure com fer-la amable per al vianant”, ha dit. El també arquitecte Daniel Mòdol hi ha aportat el punt discordant: “És una plaça curiosa i bastant novaiorquesa, que té el seu encant”, i ha recordat que la disposició de la plaça ha permès col·locar infraestructures al subsol”.

Bestrasen: “Ha faltat pensar on posar l’escultura ‘El saltador'”

Des d’aquest octubre la plaça d’Urquinaona té un nou protagonista: l’escultura ‘El saltador’, de Jordi Díez, davant la Torre Urquinaona. Segons Bestraten, “ha faltat pensar on es posa l’escultura perquè hi ha d’haver un espai per poder gaudir-la”. Ha ocupat un forat, segons Bohigas, “que podria haver servit per a altres coses”.

Bohigas: “Sabem fer places petites, però no grans”

En el debat, Bohigas ha assegurat que Barcelona no ha sabut solucionar la urbanització de places d’envergadura: “Som bons en places petites, com per exemple les places de Gràcia, però en canvi a les grans no sabem què fer-hi”, ha dit. En repassar altres places desprestigiades, Mòdol ha assegurat que a la plaça de Catalunya hi hauria una bona oportunitat per fer un concurs internacional amb propostes d’idees i Bestrasen s’ha centrat en la plaça dels Països Catalans: “El projecte va ser molt interessant i va tenir la seva vida, però ara cal millorar-la”.