El paisatge comercial del Raval ha canviat molt en les darreres dues dècades i el procés s’ha accelerat en els últims anys. Algunes de les principals vies del barri com el carrer de la Riera Alta, el carrer de Sant Antoni Abad o el de Joaquim Costa han perdut la diversitat de botigues que es dedicaven a diferents especialitats i han donat pas a un monocultiu de desenes de botigues del sector de l’alimentació. Les fruiteries, els supermercats, les carnisseries i les botigues de queviures ocupen ara bona part dels locals.
Tancaments pels lloguers, la inseguretat i les jubilacions
El tancament dels comerços de tota la vida ha estat en un degoteig constant de persianes que baixaven de manera definitiva. Els comerciants apunten a l‘augment del preu dels lloguers dels locals que en ocasions s’han triplicat, les jubilacions sense relleu generacional i també per l’augment de la inseguretat als carrers. Segons l’eix comercial Tot Raval, des que va esclatar la pandèmia ha tancat un 20 % de les botigues i una quarta part ho han fet en els darrers tres mesos. La conseqüència directa és que la majoria dels locals que queden buits s’ocupen ràpidament per fruiteries, carnisseries i supermercats.
Alguns dels botiguers que duen més de 30 anys treballant al Raval diuen que la desaparició de comerços de diferents sectors i la saturació de llocs d’alimentació ha fet que hagi baixat el nombre de persones que compren al barri i ha perjudicat les vendes. Els responsables del Districte de Ciutat Vella han explicat a betevé que la intenció del consistori és que no es produeixin aquests monocultius comercials que poden aglutinar, per exemple, sis fruiteries en 50 metres. Per això diuen que ja no es concedeixen més llicències de les actuals tal com limita el Pla d’usos de Ciutat Vella del 2018. Ara bé, encara hi ha molts permisos que són anteriors al 2028 i que es mantenen quan hi ha un traspàs de negocis. En paral·lel, els tècnics municipals fan inspeccions periòdiques per detectar comerços que treballen sense llicència o de manera irregular.
33 botigues de telèfons mòbils en 350 metres
Durant diverses dècades hi ha hagut carrers de Barcelona en què la majoria de botigues s’especialitzaven en un sector comercial. El carrer dels Tallers era el referent per trobar música, a la zona del carrer de Sepúlveda a tocar de la Ronda de Sant Antoni hi ha un bon grapat de botigues d’informàtica i prop de l’Arc de Triomf resideix l’anomenat triangle ‘freak’ amb botigues de còmics, rol i jocs de taula. Doncs bé, el carrer de Sant Pau, al Raval. s’ha consolidat des de fa temps com el terreny de la telefonia mòbil. En un tram de 350 metres hi ha 33 botigues especialitzades.