Passaven pocs minuts de les 10 del matí quan Ganna Drozdovych, veïna del Poble-sec, esperava angoixada l’arribada de la comitiva judicial al portal de l’edifici on vivia, al número 65 del carrer de la Creu dels Molers. El cop de la crisi de la covid-19 l’ha deixat sense prou ingressos per pagar el lloguer, i la seva parella tampoc no té feina. Aquest dilluns els han desnonat enmig d’un fort dispositiu policial.

“No sabem on anar. Tenim informe favorable de la Mesa d’Emergència per a un pis social, però l’estem esperant. Per tant, pràcticament ens quedem al carrer”, explicava Drozdovych sense saber que, hores més tard, els Mossos d’Esquadra li esbotzaran la porta per fer-la fora. Feia tres anys que la parella i dos fills vivien de lloguer al barri —en un pis d’una petita tenidora— per 850 euros al mes, que van haver de deixar de pagar.

Desnonament Poble-sec des de dins
Ganna Drozdovych observa la protesta veïnal des del balcó, abans de ser desnonada

D’ordres de llançament els n’havien enviat almenys una que s’havia ajornat, però aquest dilluns no l’han pogut esquivar ni amb la moratòria antidesnonaments de l’Estat. Segons l’Ajuntament, la propietat ha rebutjat qualsevol solució per a ells, també el programa Reallotgem, pel qual la Generalitat es fa càrrec de bona part de la mensualitat perquè es puguin quedar al pis amb un lloguer social. De fet, fins i tot li havien ofert pagar part del deute i la resta, retornar-li de mica en mica.

Davant d’aquest escenari cru i la fermesa de la comitiva judicial —que, segons el Sindicat de Barri del Poble-sec, s’ha negat a negociar—, la protesta veïnal al carrer s’ha intensificat i al migdia vuit furgons dels antiavalots de la policia catalana s’han desplegat a la calçada per executar el desnonament. Una vintena d’activistes pel dret a l’habitatge s’han atrinxerat al portal, els han tret un per un i els han identificat.

Desnonament Poble-sec des de dins
Els antiavalots dels Mossos d’Esquadra treuen un per un els activistes del portal

Qui s’ho mirava des del balcó eren la Ganna i una companya del sindicat, que no s’han mogut d’allà des que els Mossos han pres el carrer. Han llançat farina i purpurina mentre els agents feien fora els concentrats amb el mètode d’arrencar cebes i, alhora, han blindat la porta del pis amb fustes, barres de ferro i mobles. Un cop la policia ha descobert l’accés a l’edifici, els antiavalots s’han equipat amb un ariet i han pujat escales amunt.

Pareu, això és casa meva! Pareu!
Ganna Drozdovych, desnonada aquest dilluns al Poble-sec

En arribar al replà els agents han trucat al timbre i han demanat que tothom qui hi fos en sortís, però ningú ha fet el pas i en tan sols 10 segons han tirat la porta a terra i han accedit al pis per acabar executant el llançament a la força. Mentrestant, al carrer la concentració dels col·lectius en defensa del dret a l’habitatge continuava i han rebut amb escalf la Ganna, ja desnonada, i el fill petit, de 18 anys, que també era al pis.

La família passarà la nit en una pensió al Gòtic

“No sabem què farem… un pensa que això mai ho viurà, però li pot passar a qualsevol. És un drama [el dels desnonaments] que s’està disparant i les administracions no hi fan res”, critica el Fabio, la parella de la Ganna. La família ha repartit les seves pertinences a casa d’amics i veïns i a partir d’ara dormiran en una pensió al Gòtic, l’allotjament d’emergència que els ha ofert l’Ajuntament.