Al ‘Mirador Barcelona’, del “bàsics”, d’aquest dilluns hi ha pujat la periodista d”El País’ Blanca Cia, qui va començar a escriure sobre Barcelona l’any 1985. Tot i que instintivament sempre té una visió periodística sobre la ciutat, ara comença a mirar-se-la com a ciutadana perquè s’ha prejubilat. Precisament per això Cia ha constatat que hi ha projectes a la ciutat anunciats fa molts anys que han quedat encallats. “En algunes parts de Barcelona sembla que es visqui en un ‘déjà-vu’“, ha afirmat la periodista, que n’ha posat com a exemple els múltiples plans directors de la muntanya i el Castell de Montjuïc.

Cia considera que és bo per a les ciutats tenir-ne una opinió crítica i creu que “hi ha una mena de desencant amb Barcelona” i que plana una mena de “visió més grisa de la ciutat” actualment que anys enrere. “És desconcertant que la majoria de decisions que afecten directament la ciutat les preguin administracions superiors o externes a la ciutat“, s’ha lamentat. Agafant perspectiva, ha viscut un canvi en el seu enfocament urbanístic. “Abans es creia molt en l’urbanisme, però això ha anat decaient”, apunta Cia, que pensa que el disseny urbanístic actual pot beneficiar qui viu a Barcelona però “s’ha de veure quin impacte té en l’entorn”.

Cia pren partit també en el debat sobre els canvis en la mobilitat de Barcelona: “Potser no és qüestió de fer superilles per eliminar el cotxe, sinó que una opció seria instal·lar un peatge d’entrada a l’urbs perquè es pugui deixar el cotxe a l’exterior i entrar a la ciutat amb tren”. Aquesta possibilitat actualment es veuria truncada perquè “caldria treballar intensament en la millora del transport públic”, ha precisat.

Del periodisme local a l’interès a Madrid

Amb més de 30 anys de dedicació al periodisme territorial de Barcelona, Cia ha vist una evolució en les tendències i interessos de l’ofici. “Puc assegurar que cada vegada hi ha més interès en el periodisme local, però això no vol dir que aquest interès sigui millor”, ha dit en referència a la irrupció de les capçaleres digitals i la pressió del periodisme per la immediatesa de la informació.

Partint de la seva experiència, a l’hora de proposar temes a la seu de Madrid, “la informació de Barcelona que més interessa és la política”, ha assegurat. En aquest sentit, Cia creu que és molt difícil comparar les dues capitals perquè les seves àrees metropolitanes i d’influència són massa diferents.