L’Ajuntament de Barcelona vol limitar la massificació turística a l’espai públic regulant els espais més saturats. La limitació tindria en compte uns horaris o un límit d’aforament i s’implementaria en espais on hi ha conflictes evidents amb escoles o la vida quotidiana a la ciutat. “Estem treballant que determinats espais tinguin la capacitat d’entrada taxada, com s’ha fet al Parc Güell, però a petita escala”, ha explicat el regidor de Turisme, Xavier Marcé, en una entrevista al programa ‘bàsics’. Un dels llocs on es planteja la regulació, segons Marcé, és la plaça de Sant Felip Neri, al Gòtic. Aquí ja s’hi limita l’accés en horari escolar. Això sí, considera que cal “analitzar de forma quirúrgica la implementació de les mesures perquè no es girin en contra”.
Marcé s’ha mostrat contrari al decreixement turístic i ha acceptat discrepar amb el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, de Barcelona en Comú, que aposta perquè hi hagi menys turistes a la ciutat: “No en comparteixo l’enunciat”. Per Marcé, regidor del PSC, la ciutat té l’objectiu d’allargar les nits de pernoctació dels visitants, per passar de les 2,8 nits de mitjana actuals a les 3,5 nits, i encarir l’oferta hotelera per tenir “una franja turística més selectiva”. El regidor opina que parlar de disminuir turistes significa afectar els negocis: “Decreixement vol dir tancar hotels, i penso que no cal”.
Regulació de l’estacionament dels autobusos
Pel que fa a les visites d’un sol dia que fan grups de turistes en autobusos, sovint provinents de zones de platja, el regidor ha assegurat que es treballa per dirigir els vehicles a parades fixes de la ciutat per reduir-ne les molèsties, com l’Estació del Nord: “Tenim pressió de caràcter empresarial, per exemple els guies turístics, per tenir parades a prop d’on treballen, però això no és senzill”. En aquest sentit, ha dit que hi haurà una nova zona de parada per “alliberar La Pedrera i el passeig de Gràcia”, tot i que no n’ha concretat l’espai. El mateix, considera, cal buscar per a la Sagrada Família.
Previsió d’acabar el 2022 amb el 80 % del turisme que hi havia abans de la pandèmia
El primer trimestre del 2022, amb el 80 % de les places hoteleres disponibles, Barcelona va tenir un 60 % d’ocupació turística. Alhora, ja hi ha un 90 % dels hotels de la ciutat oberts (tot i que alguns puguin tenir habitacions tancades). En aquest període, l’Ajuntament calcula que hi ha hagut prop de cinc milions de pernoctacions, que signifiquen un 60 % de les que hi va haver el primer trimestre del 2019. La previsió és acabar el 2022 ja amb el 80 % del turisme que hi havia abans de la pandèmia.