Més de 1.000 persones dormen cada nit al ras a Barcelona i moltes altres necessiten ajut per fer-ho sota un sostre perquè no tenen llar. La llei contra el sensellarisme —que es va començar a tramitar l’any passat al Parlament— pretén acabar amb aquesta problemàtica, però encara no arriba i s’ha endarrerit més del previst. Aquest dilluns les entitats que la impulsen han demanat que s’aprovi immediatament per estendre la mà a totes les persones que ho requereixen.
La Comunitat de Sant Egidi, Arrels Fundació i Sant Joan de Déu Serveis Socials són algunes de les entitats que han apressat el Parlament perquè faci efectiva la norma i al programa ‘bàsics’, de betevé, ens hem fet ressò del missatge. Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials, ha recordat la urgència de la llei perquè actualment el sensellarisme “no respecta ningú”, referint-se a persones joves o grans, amb feina o sense.
Segons Antoni Milian, catedràtic de Dret Administratiu de la UAB i director de la proposició de llei, els qui no tenen sostre són “orfes d’una legislació que els protegeixi” i ha sentenciat que no tirar endavant el text és “inexcusable”. Maneu ha ressaltat que, tot i així, cal que vagi acompanyat de més habitatge públic de caràcter social i assequible perquè sigui “efectiu”.
La norma té el suport de set col·legis professionals, com és el cas del de Metges de Barcelona. Beatriu Bilbeny, membre de la junta i metgessa de família, ha explicat que hi són presents perquè “la precarietat en l’habitatge incideix directament en la salut de les persones”. “Viure al carrer emmalalteix i estar malalt et pot empènyer al carrer”, ha sentenciat Bilbeny.