L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona ha reconstruït l’abdomen de cinc pacients amb càncer o traumatisme i ha aconseguit que en recuperin la funcionalitat. Al centre mèdic no li consta cap referència mundial d’una intervenció com aquesta. Es tracta d’una reconstrucció per restituir no només l’estructura, sinó també la funció del múscul de la paret abdominal lesionat per un altre múscul del propi pacient que faci la mateixa funció que l’original.

“Torno a ser la d’abans”

La vida de Maria Rosa Vergés Tubau va canviar radicalment arran d’un accident de cotxe que li va destrossar l’abdomen. Això li va provocar seqüeles greus. Ara, amb aquesta operació assegura que “torno a ser la d’abans”. Explica que des de l’accident va passar a ser “una persona malalta molt delicada de salut i ara torno a tenir la capacitat que tindria una persona de la meva edat”. El seu nom, juntament amb el de José Antonio González, cirurgià de l’Hospital de Sant Pau, forma part de la història de la medicina. Ella és la primera pacient a qui han reconstruït l’abdomen i ell és el metge de l’equip que ho ha fet possible en una operació pionera al món.

Una operació per recuperar la funció motora

El doctor explica que fins ara la reconstrucció de la paret abdominal era només estructural. Es col·locava una malla per subjectar els òrgans interns i es cobria la zona amb pell. L’operació suposava la pèrdua de múscul, l’estructura funcional més important de la paret abdominal, que manté els òrgans a lloc i que és imprescindible per a qualsevol moviment natural, com aixecar-se d’una cadira, per exemple. 

Ara, en canvi, amb la reconstrucció funcional s’utilitza un teixit viu, un múscul del propi pacient, amb vasos i nervis, de manera que ja no s’atrofia i és més resistent. “El que es feia abans era posar una malla per fer la contenció, però no fa la funció motora i és el que hem recuperat ara”, afegeix José Antonio González López.

Operació de reconstrucció de l’abdomen a l’Hospital de Sant Pau

La Maria reunia les condicions per sotmetre’s a aquesta operació pionera al món. “Tenia una piga a l’esquena i ara la tinc a l’abdomen”. Va ser la primera pacient operada amb aquesta tècnica, ara fa un any. Explica que li van treure musculatura de l’esquena i la hi van posar a l’abdomen. Ara, diu satisfeta que “la cosa ha anat molt bé i estic cent per cent recuperada”.

Una opció per a pacients que no es podien operar

La intervenció suposa oferir una opció reconstructiva a pacients que no es podien operar —i havien de rebre tractaments pal·liatius— o a qui les seqüeles de la intervenció reduïen radicalment la qualitat de vida. Quatre dels cinc pacients operats fins ara han recuperat totalment la funcionalitat de l’abdomen.