Què vol dir generació sandvitx? Aquesta denominació es refereix a les persones que cuiden pares i fills alhora. A Catalunya hi ha 150.000 persones dedicades a cures informals de persones grans de més de 65 anys, de les quals 60.000 formen part de la generació sandvitx. Sis de cada 10 són dones i també dediquen a les cures més hores que els homes. Així ho apunta un estudi de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç amb el suport del projecte Aliura, de Suara Cooperativa. N’hem parlat al bàsics amb dones que formen part d’aquest col·lectiu.

Enriqueta Borràs té 65 anys i ha fet durant molts anys de sandvitx cuidant primer el pare i després la mare i els fills. Ara, la mare té 94 anys i segueix tenint-ne cura i ha sumat els sis nets dels quals es fa càrrec. “Ara hi ha més consciència de conciliar pels fills, però encara no pels pares”, recorda Borràs.

“Estem al mig de dos grans problemes socials: habitatge i dependència”

Sonia Linde té 55 anys, és mare soltera d’una noia de 16 anys i cuida la seva mare, una persona dependent de 82 anys. Explica que ara té sort amb la feina actual perquè “m’ho deixen combinar, però això no és habitual”.

Àngels Vidal té 58 anys i cuida fa anys la seva mare, que té un 75 % de discapacitat i el grau 2 de dependència, però tot i així explica que no rep cap ajuda. Tot i això són tres germans i això els ha permès poder assumir el cost d’una ajuda. Les seves filles, a la vintena, continuen a casa perquè no han pogut independitzar-se. “Estem al mig de dos grans problemes socials, la dificultat de les meves filles per trobar un pis i la meva mare amb un alt grau de discapacitat i sense rebre ajudes“, assenyala Vidal.