Un informe de l’Agència de la Salut Pública de Barcelona (ASPB) conclou que l’any 2023 es van diagnosticar diverses malalties relacionades amb els llocs de feina. Concretament, es van notificar 581 casos, 488 dels quals estaven relacionats amb trastorns mentals i estats ansiosos i depressius com a conseqüència de la pressió laboral. En conseqüència, l’Ajuntament de Barcelona ha creat una xarxa d’empreses per cuidar la salut mental a la feina a través de jornades de formació, sessions informatives i acompanyament.

Amb aquesta iniciativa, que també compta amb la participació d’organitzacions, professionals, patronals i sindicats, l’Ajuntament vol prevenir i atendre les situacions laborals que repercuteixen sobre la salut mental dels treballadors i que es detecten a la unitat laboral de l’Agència de Salut Pública. Així, l’objectiu és millorar els entorns laborals de les empreses.

El consistori recomana a les empreses que es parli regularment amb els equips de treball i que es faci una feina conjunta de sensibilització. La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, ha assegurat que, tot i que és insuficient, les corporacions han de saber quina és la càrrega de treball que poden assumir els treballadors i que s’han de fer circuits per detectar possibles casos d’assetjament laboral.

Els casos augmenten respecte al 2022

L’estudi destaca que els trastorns ansiosos i depressius van continuar essent els més freqüents, tant en homes com en dones, entre els casos notificats a l’Agència de Salut Pública de Barcelona i també que han augmentat notablement respecte a l’any anterior. Aquesta tendència ascendent dels trastorns de salut mental s’ha mantingut en el primer semestre del 2024.

L’any 2023 aquest organisme va rebre 581 notificacions (177 homes i 404 dones) mentre que l’any 2022 van ser 373 (151 homes i 222 dones). La majoria de les persones afectades tenien contracte indefinit i la mitjana d’edat era de 44 anys. En ambdós sexes, les ocupacions més freqüents entre les persones amb un trastorn de salut mental van ser personal administratiu i personal de serveis i comerç, seguits pels professionals de la ciència i intel·lectuals.

El factor principal, la manca de suport dels superiors

Els trastorns de salut mental, majoritàriament de tipus ansiós depressiu, han estat sempre els més freqüents notificats pels CAP, mentre que la manca de suport dels superiors ha estat el més freqüent dels factors de risc laboral identificats en els casos estudiats, seguida de les exigències psicològiques i la manca de reconeixement. En concret, la manca de suport dels superiors va ser el factor de risc psicosocial més prevalent en el 78 % dels homes i el 81 % de les dones. En ells ha augmentat respecte a l’any anterior (57 % en homes i 81 % en dones).

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a
Imatge de l'autor/a