A Barcelona hi ha més de 80 festes majors repartides pels diferents barris de la ciutat. Quan més se n’acumulen és entre el maig i el setembre. Aquest mes que s’acaba se n’han celebrat nou, per exemple les de la Dreta de l’Eixample, el Bon Pastor i el Guinardó. Al ‘bàsics’ hem volgut conèixer com es preparen les festes de barri ara que ja està en marxa la temporada. Més enllà de les festes de Gràcia i les de Sants, amb milers de visitants, hem volgut descobrir qui hi ha darrere de la programació de les festes del costat de casa.

Maite Roca, de l’Associació Institut de Promoció de la Cultura Catalana, participa en la festa del Raval, que se celebra al juliol amb una programació tradicional que suma la multiculturalitat del barri. Aquesta considera que és la força de la festa, que “posa d’acord totes les cultures, totes volen ensenyar i compartir la seva cultura al carrer. Són tres dies de bogeria“. Explica que el més important és el treball en xarxa i comunitari i la implicació de les entitats del barri.

La Festa Major d’Horta se celebra al setembre i ha marcat perfil amb dues activitats molt peculiars i originals: un campionat de llançament de maletes i un de construir pilars de caixes amb arnesos i grues per fer-ho possible. Roser Vallhonesta, de la comissió de festes d’Horta, defensa la festa com un espai en el qual generar “molta xarxa”. A més, defensa la festa per als veïns: “A vegades no hem portat un grup important perquè no volíem omplir totes les places”.

Josep Espín, president de la Federació d’Hostafrancs, que organitza la festa major del barri, explica que aquesta festa, que se celebra a finals de setembre i principis d’octubre, està d’aniversari. Enguany compleix 165 anys i en aquesta edició hi haurà activitats per commemorar l’efemèride: “Farem alguna cosa més sonada. L’important és combinar tradició amb altres activitats que reflecteixin a tothom“, ha assegurat.

Montse Balaguer, de la Federació d’Entitats del Clot – Camp de l’Arpa, creu que el que realment és important de les festes és que “cohesionen el veïnat, això estalvia conflictes, és important que se celebrin al carrer perquè genera seguretat, et fa conèixer el veí…“. La festa del Clot és de les més tardanes —se celebra al novembre— i de les més llargues: el 2023 va durar 17 dies. Les barraques al Parc del Clot i la Cursa Popular de Sant Martí són algunes de les activitats icòniques. Tot i que creu que les festes majors estan en un moment dolç i de creixement, això fa també que “s’incrementin les queixes de la ciutadania que no entén els beneficis de la festa”.