La Festa Major d’Hostafrancs, que se celebrarà fins al 8 d’octubre, estrena la seva beguda oficial. Es tracta de la Magraneta, un còctel elaborat amb el suc de magrana com a ingredient principal i que té una versió sense alcohol. L’Esbart Ciutat Comtal, promotor de la iniciativa, ha creat la beguda amb la idea de popularitzar-la entre els veïns. L’objectiu és difondre-la i que es conegui igual que la Mamadeta de les festes de Santa Tecla, a Tarragona, o la Patum de Berga. La Magraneta se servirà en el marc del tradicional ball de rams.

La magrana, símbol d’Hostafrancs

La magrana és el símbol del barri d’Hostafrancs i ha servit d’inspiració per crear el còctel. A més de suc de magrana, la beguda conté diversos sucs de fruita i licor, tot i que els promotors prefereixen mantenir en secret la fórmula de la Magraneta, de la qual calculen servir uns 20 litres per cada 100 persones.

El ball de rams, una dansa tradicional oberta a tothom

La Magraneta es podrà tastar durant el ball de rams d’Hostafrancs. Es tracta d’una dansa popular que l’Esbart Ciutat Comtal va recuperar el 1995. És un ball viu que s’inicia amb els dansaires de l’entitat però durant la segona part pot participar-hi tothom qui ho vulgui. El ball de rams pren el nom d’un element que porten a la mà totes les balladores: un ram. També duen a la mà un ventall que cada any té un color o un disseny diferent, però sempre il·lustrat amb algun motiu relacionat amb el barri o amb la festa major.

La tornada a la normalitat després de dos anys

La 163a Festa Major d’Hostafrancs tindrà lloc fins al 8 d’octubre amb més de 60 activitats organitzades per una trentena d’entitats del barri. Després de dos anys de pandèmia i restriccions, la Festa Major d’Hostafrancs recupera totes les activitats i els espais habituals. Tindran lloc, entre d’altres, la Fira Medieval, la Fira de la Magrana, la Tapa Solidària, els tradicionals tornejos esportius, els concerts o els dinars populars.