EPla estratègic metropolità de Barcelona (PEMB) per al 2030 marca per primera vegada objectius conjunts per al concepte que anomenen “la ciutat dels cinc milions d’habitants” relacionats amb l’habitatge, les desigualtats, la cohesió territorial, l’economia i la cultura. Oriol Estela, coordinador general del Pla estratègic metropolità de Barcelona, ha dit en una entrevista al ‘bàsics’, de betevé, que els reptes prioritaris són establir el preu de l’habitatge, la mobilitat i la reducció d’emissions al medi ambient.

Estela també ha dit que “el planejament de les actuacions com les pacificacions de trànsit hauria de ser conjunt de la regió metropolitana”. N’ha posat un exemple: un semàfor de Barcelona pot afectar Mataró, per exemple, que és fora de l’àrea metropolitana”.

Davant dels problemes de mobilitat, d’habitatge, de contaminació i d’emergència climàtica, Estela creu que “no té sentit planificar solucions ajuntament per ajuntament ni municipi per municipi. Altres nivells de govern no hi donen solució i hem d’actuar per coordinar tots els agents del territori.”

El pla estratègic parteix de la base que ja no és suficient parlar només de l’àrea metropolitana de Barcelona perquè les connexions de Rodalies i el sòl que es necessita per a una alimentació sostenible depassen aquest territori. Engloba zones com el Vallès i el Maresme. El mateix passa amb la projecció econòmica a escala internacional de Barcelona.

Els reptes metropolitans entren als discursos electorals municipals

Estela ha apuntat que, a les portes de la campanya electoral, en tots els discursos polítics es reconeixen els reptes metropolitans. “Demanem als partits que incideixin en temes transversals concrets, no només s’ha de parlar del propi municipi, sinó també tenir la visió global de com afecta el del costat. Així podem votar amb tota la informació”. També ha recordat que els càrrecs electes dels organismes metropolitans, com la Diputació de Barcelona i els consells comarcals, surten dels resultats de les eleccions municipals i que per això és interessant que expliquin com abordarien aquests reptes.