L’Observatori DESC ha presentat, en el marc de l’International Social Housing Festival 2023, el MapHab stop desnonaments, un web que inclou un mapa de les convocatòries de desnonaments publicats al canal de Telegram Desnonaments BCN des del 2018 i dels casos que atenen a la PAH de Barcelona des del 2016: “Ens ha de permetre identificar patrons i fer anàlisi dels casos”, ha explicat Carla Rivera, membre de l’Observatori DESC, en una entrevista al ‘bàsics’.

Les dades mostren que les entitats en favor del dret a l’habitatge només tenen constància del 15 % dels desnonaments que es produeixen en total a Barcelona, una xifra que genera “sorpresa”. Alhora, el mapa amb els casos registrats a Telegram i també el de la PAH permet concloure els efectes de l’organització col·lectiva: “A Sant Martí no hi ha registrades tantes mobilitzacions, potser perquè hi ha menys organització”. I en canvi, a punts de Ciutat Vella i a Ciutat Meridiana hi ha registrats molts desnonaments amb mobilització, fruit del seu teixit veïnal.

La feina amb els mapes no acaba aquí. L’Observatori DESC n’ha creat un altre, però participatiu, amb dades a partir d’aquest 2023. Ha de servir perquè els diversos col·lectius hi vagin registrant els desnonaments dels quals tenen constància i la seva resolució: “Es podrà anar actualitzant i ha de servir com a eina de registre i denúncia”.