Aquest dimecres arrencarà el Culturopolis, unes jornades internacionals per reflexionar sobre els drets culturals. Concretament, es tracta d’una iniciativa per debatre sobre els drets culturals, per pensar com es concreten i per trobar mecanismes que els garanteixin. Al ‘bàsics’ n’hem parlat amb Daniel Granados, delegat de Drets Culturals.

Les jornades se celebraran a la Casa de la Música Paral·lel 62, l’antiga sala BARTS, i El Molino i comptarà amb ponents i experiències d’arreu del món. Segons han explicat, el Culturopolis tindrà una mirada acadèmica amb un congrés, s’hi convidaran projectes internacionals “que fan les coses d’una manera diferent” per contrastar les “bones pràctiques” d’arreu i s’hi impulsarà una “gran festa ciutadana” perquè l’escena local es pugui mostrar en el marc de les jornades de participació cultural.

Espai públic per la cultura

La cultura com a dret incorpora que tothom pugui representar la seva i sentir-s’hi representat. Per això l’administració ho ha de garantir. Per aterrar-ho s’han fet 9 mesures de govern que busca com assegurar aquest dret. “Una de les reivindicacions és destinar l’espai públic a l’accés a la cultura fonamental“, ha concretat Granados. Per exemple, “si traiem el vehicle privat i creem espais per socialitzar, la cultura serà un element de cohesió social i participació”. Algunes accions que ja estan en marxa són el programa de Músic de Carrer que operava a Ciutat Vella i s’ha ampliat a tota la ciutat amb 40 punts.¡.

Sostenibilitat cultural, diversitats, comunitats i entorns digitals

Pel que fa als eixos de treball, el Culturopolis apostarà pels treballs i la sostenibilitat culturals, les diversitats, la participació i comunitats i els entorns digitals. Així, es tractaran qüestions com el dret a treballar en condicions dignes al sector cultural, la insuficiència de les diversitats en les expressions culturals, les formes d’exercir els drets culturals de manera col·lectiva i la digitalització i les desigualtats que pot crear.

La ciutadania es podrà inscriure a la iniciativa per assistir-hi de forma gratuïta. L’organització ja ha tancat la participació de persones i col·lectius que hi mostraran les seves investigacions sobre drets culturals i els projectes nacionals, locals i internacionals que formaran part de la programació.

El Culturopolis serà coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona i la xarxa europea més gran d’agents culturals, Culture Action Europe, amb el suport de l’Organització de Ciutats i Governs Locals Units. El pressupost de la iniciativa és de 280.000 euros, aportats per l’Ajuntament de Barcelona.