L’Eix Comercial Poblenou assegura que el carrer de Marià Aguiló és a hores d’ara el nou centre comercial de proximitat del barri. El president de l’entitat, Miquel López, explica que els lloguers de la rambla del Poblenou tripliquen els d’aquesta via i això fa que moltes botigues familiars ja no el puguin assumir i decideixin marxar en el moment de renovar el contracte de lloguer.

Els lloguers, tres vegades inferiors que a la rambla

López reconeix que mentre els lloguers de la rambla arriben als quatre o cinc mil euros mensuals, a Marià Aguiló, en canvi, ronden els 1.000 euros de mitjana. Una diferència considerable per a un negoci familiar, segons l’eix comercial.

Un exemple és el de la botiga de roba Festuk que aquest febrer es va mudar de la rambla a Marià Aguiló, ja que el preu del lloguer, segons la seva propietària, és tres vegades menor i el carrer és “comercial igualment”. Gemma Cardiel, propietària, explica que “després de la pandèmia va decidir que no podia assumir uns costos fixos tan elevats”.

El carrer de Marià Aguiló s’ha convertit en el nou cor de l’eix comercial

No és l’únic cas. El president de l’eix assegura que botigues de tot tipus: des de telefonia mòbil, perruqueries o botigues de roba han optat per traslladar-se al carrer paral·lel. Aquest fenomen ja s’ha donat en altres carrers comercials de la ciutat, com ara rambla.

La rambla del Poblenou, territori de bars i restaurants

A això s’hi afegeix —explica López— que moltes de les persones que circulen per la rambla del Poblenou estan de pas o són turistes i tampoc no entren a comprar a determinats comerços familiars o de proximitat. Segons López, la rambla és territori de bars, restaurants i grans cadenes, més que no pas de comerços de tota la vida. 

Locals que es converteixen en habitatges

Des de l’eix expliquen que cal protegir el carrer de Marià Aguiló, ja que molts propietaris estan aprofitant aquesta nova tendència per vendre els locals i molts dels compradors hi instal·len els seus habitatges en lloc d’obrir un altre negoci. López assegura que això por acabar “matant” a poc a poc l’esperit comercial del carrer

L’eix comercial vol protegir el carrer de Marià Aguiló

Més protecció per a Marià Aguiló

De fet, des de l’eix comercial asseguren que dos de cada 10 locals comercials de Marià Aguiló ja són habitatges i la tendència va en augment. 

El president de l’eix explica que molts locals tenen altells on antigament vivien les famílies i per això a alguns locals no els costa aconseguir la cèdula d’habitabilitat per aquesta part del local. Ara bé, hi ha d’altres que fan obres al local sense permís.