Les terrasses prenen protagonisme en la desescalada de la segona onada de restriccions per la covid-19. Per això bars i restaurants busquen estratègies per fer compatible l’estada a l’exterior, on hi ha un menor risc de contagi, amb el fred de l’hivern. La demanda d’estufes d’exterior s’ha duplicat aquesta tardor i actualment ni distribuïdors ni fabricants en tenen de disponibles.

“N’hem venut el doble que la tardor passada, ja no tenim estoc i estem buscant altres proveïdors, que estan apujant els preus”, explica la distribuïdora QF Plus. A Servei Estació confirmen que els models més demanats són els que funcionen amb gas butà i tampoc no en poden servir als clients “fins a finals de desembre o gener” perquè no hi ha existències.

Les que funcionen amb butà, les més venudes, tenen data de caducitat. L’any 2025 n’estarà prohibit l’ús a Barcelona per una modificació de l’ordenança de fa dos anys, com han fet altres ciutats europees per reduir emissions de contaminants. A França, una llei estatal aprovada aquest juliol també en preveu el veto, tot i que s’ha donat aquest hivern de marge per no afectar els restauradors que en faran ús per la crisi de la covid-19.

Tendals, tendes i altres solucions imaginatives

A la ciutat de Nova York, el pla de rescat de bars i restaurants permet l’ús d’estufes al carrer de forma excepcional aquest hivern, i també de tendes. I a Chicago, el concurs arquitectònic Winter Dining Challenge, promogut per l’ajuntament, demanava aquesta tardor idees per superar l’hivern de la ciutat a les terrasses dels locals de restauració.
[vc_column][/vc_column][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”780775,780771,780772,780773,780770″ img_size=”full” onclick=””][/vc_column]
Entre les propostes guanyadores a Chicago hi ha uns receptacles quadrats de vidre per instal·lar al carrer i refugiar-se del fred i també del contacte amb altres grups de convivència. També han estat seleccionats uns rectangles calefactats que fan de tendal i paret per protegir-se del fred. I a Amsterdam i Washington proliferen solucions similars.

Àlex Arenas, investigador: “Cobrir una terrassa va en contra de reduir la transmissió”

Poden ser una bona solució per a Barcelona, ara que cal concretar de quina manera es consolidarà l’ampliació de terrasses a la calçada? Segons Àlex Arenas, físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili, el més assenyat és no tancar les terrasses: “Entenc la necessitat d’aquests cobriments pel fred, però va en contra de reduir la transmissió“, explica a betevé.

Arenas és partidari de mantenir les distàncies de seguretat i no posar barreres a la ventilació que tenen els espais exteriors perquè “la possibilitat de transmissió del coronavirus en espais tancats és 20 vegades superior”. En aquest sentit, assegura que el risc de contagi en una terrassa tancada és “equivalent” al que hi pot haver en un bar o restaurant que ventili amb portes i finestres obertes.

L’Ajuntament rebutja protegir les terrasses amb mampares

El consistori tampoc creu que protegir les terrasses del fred de l’hivern amb mampares sigui una bona solució. Fonts de l’Ajuntament expliquen a betevé que actualment s’està treballant per “dignificar” les noves terrasses que s’han permès d’instal·lar a la calçada per fer els espais “més comfortables i amables”.

L’Ajuntament remarca que la instal·lació de mampares “no és una petició del sector” i que les temperatures confortables la gran majoria de l’any fan que no sigui necessari haver de recórrer a aquesta solució.

Una solució inspirada en el Japó

D’entre les propostes guanyadores al concurs de Chicago, n’hi ha una que destaca perquè aposta per la ventilació i pot ser més eficient en termes energètics. Es tracta d’utilitzar els tradicionals “kotatsu” japonesos a l’exterior. Són taules calefactades i cobertes amb mantes per posar-hi les cames i evitar que l’escalfor s’escampi.
[vc_column][/vc_column][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”flexslider_slide” interval=”0″ images=”780790,780789″ img_size=”full” onclick=””][/vc_column]
La proposta segueix la mateixa lògica que els brasers, un dels sistemes més antics de calefacció. En un restaurant del poble de Villanueva de los Infantes, a Castella-la Manxa, on la restauració està oberta, els han recuperat aquesta setmana per a la terrassa i la proposta s’ha fet viral a les xarxes socials.