La Floristeria Iris de Sant Andreu és testimoni d’una de les crisis que molts comerciants de Barcelona estan patint aquesta tardor, ocasionada per l’augment del preu de l’electricitat, que repercuteix directament en els costos de la botiga. En una entrevista al ‘bàsics’, Vanessa Higueras, propietària de la floristeria, ha avisat que aquest pont de Tots Sants, el preu dels rams seran més cars que els de l’any passat per les mateixes dates.

“Hem notat un increment de despeses del 300 % respecte al mateix període de facturació del 2021. Aproximadament, un ram variat però senzill, l’any passat valia 15 euros, i aquest any en valdrà 20”, ha apuntat la propietària, que demana a la clientela que entengui que el preu de la matèria primera ha incrementat a tot el sector.

Esforç per no fer repercutir el preu de l’energia en el producte

Higueras també ha explicat que la factura de la llum s’ha multiplicat per cinc en només un any. “El mes de juliol del 2021 la factura de la llum va ser de 195 euros, i el mateix mes d’aquest 2022 ha augmentat fins als 730 euros”. La tendència a l’alça es produeix també als mesos que la botiga està tancada. Higueras manté el mes d’agost el frigorífic activat per les plantes i flors. Les despeses el mes d’agost de l’any passat “van ser de 130 euros, i l’agost del 2022 han estat de 650 euros”.

Amb tot, la floristeria fa grans esforços per no fer repercutir aquest increment en el producte final. “Amb l’increment del cost de la matèria primera, el cost i les plantes, el client ja en té prou”, ha dit.

Què podies comprar amb 20 € fa un any i què pots comprar ara?
L’encariment de més del 20 % del preu en l’oli, la llet i els cereals i de més del 10 % en la verdura, la fruita, la carn i el peix impacta de ple en les compres quotidianes

El negoci, en perill si continua l’escalada de preus

Higueras ha admès que si l’escalada de costos continua hi ha perill de tancar el negoci en un futur. “A més del preu de l’electricitat també hem notat l’encariment del producte”. Les flors que compren majorista són ara més cares, així com també la benzina que utilitzen per distribuir-les.

Una de les conseqüències immediates d’aquesta crisi ja s’ha notat a la Floristeria Iris, que va haver d’acomiadar una treballadora al setembre per la falta de beneficis.