La secció ‘Arxiu Barcelona’, del “bàsics”, recupera el passat de la ciutat i les històries que hi habiten amb el periodista cultural Toni Vall. Avui retrocedim en el temps per entrar a la mítica sala Up & Down, refugi nocturn de la jet-set de la ciutat.

L’Up & Down va néixer l’any 1982, quan Oriol Regàs després de vendre’s la Bocaccio l’any 1981 va obrir la sala que es va convertir en el temple nocturn de l’alta societat barcelonina més glamurosa i exclusiva. S’ubicava al número 179 del carrer de Numància, a la cantonada amb l’avinguda Diagonal, i s’hi feien tota mena de celebracions i esdeveniments.  

“A l’Up necessitaves americana i al Down, no”

La discoteca estava dividida en dues plantes: l’Up, la de dalt, per a un públic més gran, amb codi de vestimenta obligatori que consistia en americana i corbata per als homes, i el Down, la de baix, dirigida als joves: “A l’Up necessitaves americana i al Down, no, a dalt hi anaven els grans i a baix, els joves. Tot i que els joves pujaven a buscar els diners del pare”, explica Dolly Fontana, exdirectora de l’Up & Down.

La clientela va néixer amb les obres del local. L’exdirectora recorda com es va fer una festa a la mateixa sala mentre estava en obres i es van convidar 50 persones, que no eren parella i de diferents ambients. Després, cadascú va fer una llista de 50 i “així van començar les llistes de l’Up & Down”.

El local obria amb sopars a la terrassa i tancava ben entrada la matinada, i també funcionava com un club privat. Fontana també recorda com hi imperava la confidencialitat i no s’hi deixava entrar periodistes amb càmeres, i fins i tot es vigilava “que els cambrers no portessin un rellotge o un encenedor millor que el que podien portar els clients de la sala”.

Richard Gere, Lola Flores, Michael Douglas, Albert de Mònaco, Eddie Murphy, Don Johnson… i una llarga llista de famosos d’arreu del món van trepitjar la pista de l’Up & Down.

L’èxit del local, assegura Fontana, era que “treballàvem de dia perquè funcionés de nit” i també el fet que a la discoteca sempre trobaves algú que coneixies, diu.

La discoteca va tancar el juliol del 2008

Després d’uns anys d’esplendor, Regàs va decidir desprendre’s del local i centrar-se en altres negocis d’oci nocturn. Aquest va ser el primer de diversos traspassos fins que l’Up & Down va tancar definitivament com a discoteca el 29 de juliol del 2008. Per Toni Vall, la sala va viure diverses èpoques, la millor, la primera, des del 1982 fins a la meitat dels anys 90. Després, va canviar de mans i va caure en decadència fins que va tancar. Ara és un gimnàs DiR.