El número 179 del carrer de Numància, a la cantonada amb l’avinguda Diagonal, va ser durant anys el punt de referència de la nit barcelonina més glamourosa i exclusiva. Aquí estava situada Up & Down, discoteca fundada per Oriol Regàs el 1982. Com explica la que va ser directora del local i parella de Regàs, Dolly Fontana, estava naixent el que esdevindria “un mite de Barcelona”.

QUIZ | Endevina el nom de discoteques i locals mítics de Barcelona

El fundador de l’Up & Down

Nascut el 1936, Oriol Regàs va estudiar restauració i hostaleria a França i des de ben jove va destacar pel seu esperit emprenedor i aventurer. Després de diversos viatges i ja amb algunes experiències professionals, el 1967 va impulsar amb un grup d’amics un local que esdevindria també icònic: Bocaccio, espai de trobada de l’anomenada Gauche Divine.

15 anys després, Fontana comenta que Regàs notava que era “moment d’iniciar una nova etapa, més dedicada a l’elit de la ciutat”, més associada a la burgesia conservadora. Up & Down estava dividida en dues plantes: la de dalt pensada per a públic de més edat, amb codi de vestimenta obligatori —americana i corbata en el cas dels homes—; i la de baix, dirigida als joves.

Va ser una època màgica, hi havia diners, hi havia eufòria, la gent era feliç i tot va sortir rodó
Dolly Fontana

El local, que obria amb l’oferta de sopars a la terrassa i tancava ben entrada la matinada, també funcionava com un club privat. “La gent es barallava pel carnet”, recorda Fontana. Un dels esdeveniments més destacats de l’any, afegeix, era la festa d’aniversari que se celebrava cada 28 de juny i que estava reservada als socis.

MAPA de llocs desapareguts d’una Barcelona nostàlgica

Richard Gere, els Pink Floyd, Alberto de Mónaco, Jack Nicholson… la llista de famosos d’arreu del món que van trepitjar la pista d’Up & Down és ben llarga. I és que, segons Fontana, “en els anys daurats, hi passava tot personatge rellevant que arribava a la ciutat”.

Després d’uns anys d’esplendor, Regàs va decidir tancar etapa, desprendre’s del local i centrar-se en altres negocis d’oci nocturn que havia engegat. Seria el primer de diversos traspassos dins que Up & Down tanqués definitivament com a discoteca el 29 de juliol del 2008.

La gent que va tenir la sort de viure Up & Down mai l’oblidarà
Dolly Fontana