L’Observatori contra l’Homofòbia ha reclamat “polítiques públiques eficients en l’àmbit de l’esport” per prevenir conductes masclistes i LGTBI-fòbiques. Ho ha fet en una carta oberta adreçada al ministre de Cultura i Esports i a la d’Igualtat, així com a la consellera d’Igualtat i la secretària d’Esports. La carta s’ha fet pública després que fa pocs dies el futbolista Iker Casillas publiqués, sense ser cert, que és gai. Minuts després, Carles Puyol li va respondre: “És el moment d’explicar això nostre, Iker”.

Frivolitzar la violència homòfoba

Per l’observatori, es tracta d'”una burla, mofa o curiositat estranya davant una orientació sexoafectiva igual de vàlida que qualsevol altra” i representa “un exemple més de la frivolitat de la violència homòfoba que es viu en el futbol”, un àmbit, diuen, en què “l’homofòbia i la transfòbia segueixen sent-hi presents”.

Condemna pública

Per tot plegat, reclamen a les institucions que es facin polítiques públiques que incloguin “protocols de prevenció, detecció i intervenció sobre violències masclistes i LGTBI-fòbiques” que, diuen, estan presents tant en el futbol com en altres esports en què impera la presència masculina. A més, també demanen una condemna pública davant el que consideren un episodi homòfob.

Als dos futbolistes implicats, a més, els reclamen “fer pedagogia distribuint discursos contraris als que s’han distribuït” per tal de “reparar la dignitat” i els recorden, citant Josh Cavallo, futbolista gai de la Primera Divisió d’Austràlia, que “els comentaris de sortir en fals de l’armari són una falta de respecte“.

Compte piratejat

De fet, veient la polèmica que els missatges van ocasionar a les xarxes, Iker Casillas va al·legar que li havien piratejat el compte de Twitter i va demanar disculpes a la comunitat LGTBI i Carles Puyol també va publicar una disculpa.

Formacions i sensibilització contra l’LGTBI-fòbia

La conselleria d’Igualtat explica que ha rebut la carta de l’observatori i assegura que en aquests moments tenen en marxa diverses iniciatives en l’àmbit esportiu, treballant conjuntament amb la Secretaria de l’Esport, el Consell Català de l’Esport i les federacions esportives. Per exemple, s’estan fent formacions en matèria de diversitat sexual i de gènere a professionals i clubs esportius amb l’objectiu de donar eines que millorin la integració de les persones LGBTI en el món de l’esport. També tenen previst engegar una campanya de sensibilització contra l’LGBTI-fòbia en l’esport, una iniciativa que ja es va aprovar al Consell Nacional LGBTI. Tot això, a més de la feina que es fa habitualment a través de la Xarxa de Servei d’Atenció Integral LGBTI de Catalunya.