La Victoria Szpunberg és una dramaturga i escriptora que porta al seu ADN la llavor de l’exili. Filla i neta de refugiats, va néixer a Buenos Aires el 1973, però ja de ben petita va haver de fugir, amb els seus pares, fins a Barcelona. Amb aquests antecedents de diàspora i frontera, no és estrany que es fes popular escrivint ‘Entre aquí i allà’, abans d’inventar ‘La màquina de parlar’ i de donar-ho ‘Tot pels diners’ desencadenant ‘L’onzena plaga’. I ara, instal·la la seva residència a la Beckett i reestrena ‘La marca preferida de las hermanas Clausman’, en què l’exili torna a ser-hi present.
Dues germanes davant l’horror
La Sara i la Valentina són dues germanes que viuen en un pis humil d’un municipi del cinturó industrial de Barcelona. Filles d’una parella argentina, la dictadura de la Junta Militar va obligar els pares a exiliar-se a París, primer, i a Catalunya, a continuació. Som als 90 i la Sara i la Valentina, ja adolescents, conviuen amb una mare que viu tancada a la seva habitació, absent de les seves responsabilitats i de tota empatia cap a les seves filles, tancada en el seu trauma. La mare mai no va marxar del tot de l’Argentina, i les filles, de retruc, tampoc. Aquesta història, que és la de tots els exilis, és també la de la Victoria Szpunberg, qui també té una germana i una família exiliada.
Dues generacions i un conflicte
Victoria Szpunberg retrata una generació que critica els ideals dels seus pares, els que somiaven aconseguir i els que han traït, i hi oposen una voluntat consumista que és una manera de matar, simbòlicament, els progenitors. A més, són dues adolescents, amb tot el que té de reafirmació aquesta etapa. Diana Torné i Maria Rodríguez recuperen els personatges que ja van interpretar a l’estrena d’aquest text, l’any 2010, en la seva reposició a la Beckett, en què Szpunberg n’és l’autora resident d’aquesta temporada. Un cop acabin les representacions, estrenarà ‘Amor mundi’, al Grec, a la Sala Beckett, un text sobre violència i justícia en l’àmbit de la joventut. Victoria Szpunberg continua amb la seva frenètica activitat, que l’ha convertida en una de les dramaturgues catalanes de referència.